Főoldal > Hirek > A megfelelő laptop kiválasztása (1. rész)

t: 814

A megfelelő laptop kiválasztása (1. rész)Laptopot vásárolni nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Kifejezetten időigényes művelet, még akkor is, ha tudjuk, hogy mit keresünk. Számtalan modell létezik, számtalan specifikációval, így teljesen normális, ha bőségzavarunkban azt sem tudjuk, hogy merre induljunk el. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venni a tökéletes készülék megtalálásához. Írásunkban a legjobb laptopkiválasztásához tippeket és fontos információkat ismerhettek meg, így ha kíváncsiak vagytok, akkor mindenképpen tartsatok Velünk!

Megfelelő operációs rendszer

Mielőtt bele kezdenénk a nézelődésbe, határozzuk meg operációs rendszer igényeinket. Jelenleg a Windows és MacOS rendszerek mellett a ChromeOS és Linux változatokkal is találkozhatunk, de ismerkedjünk is meg közelebbről ezekkel.

A Windows operációs rendszer: A Windows rendszereit senkinek nem kell bemutatni, hiszen idestova 37 éve fejleszti a Microsoft. A Windows történetéről pár cikkel korábban írtunk részletesen. Világszinten kitűnő operációs rendszerként funkcionál már hosszú évek óta. Remekül elvégzi minden feladatát és kiváló választás lehet, ha szükségünk van olyan programokra, mint a Microsoft Office irodai csomag. Felhasználói felülete nem a legegyszerűbb, de rövid időn belül meg lehet vele barátkozni. Windows rendszerrel nem csak a Microsoft készülékei rendelkeznek, hanem számos vállalat is bátran alkalmazza. Az egyik legsokszínűbb rendszer, így szinte bárki számára tökéletes választás lehet.

A MacOS operációs rendszer: Az Apple által fejlesztett MacOS kezdőbarát felülettel rendelkezik. Használata gördülékeny és könnyű, nem mellesleg egy letisztult arculatot képvisel, melynek használata már önmagában is élvezet. Egyetlen hátránya, hogy szorosan igazodik a vállalat további készülékeihez, így amennyiben nem rendelkezünk egyéb Apple termékkel, úgy nem biztos, hogy a MacOS operációs rendszer megfelelő választás lenne. Ellenben, ha okostelefonunk, vagy táblagépünk is el van látva az alma logóval, akkor számtalan előnyben részesülhetünk vele.

ChromeOS operációs rendszer: Amennyiben a legtöbb feladatot a böngészőben intézzük el, úgy a ChromeOS lehet a legtökéletesebb, nem mellesleg az operációs rendszerhez társuló Chromebook laptopok a legelérhetőbb árkategóriában helyezkednek el. Fontos azonban tudni, hogy nem támogatják sem a Microsoft Office-t, sem pedig az Adobe Creative Suite programokat, így bizony kompromisszumokat kell kötnünk.

A Linux operációs rendszer: Amennyiben nem dolgozunk az Office-al, vagy az Adobe különböző programjaival, akkor igazán remek választás lehet a Linux. Ennek oka az, hogy a Linux sem támogatja ezeket, ellenben számos alternatívát találhatunk, mint például a LibreOffice, vagy a GIMP. A Linux szinte bármilyen laptopra telepíthető, így a soron következő tulajdonságok segítségével szintén jó választás lehet.

A processzorok

Amennyiben már eldöntöttük azt, hogy melyik operációs rendszerrel induljunk el, akkor jöhet is a következő lépés. Szintén nagyon fontos szempont a hardverspecifikációk meghatározása, hiszen amennyi felhasználó, annyiféle sajátos igény létezik. Első sorban a processzor ( CPU ) típusát kell meghatároznunk. Ebben a kategóriában két márkát nevezünk meg, az Intel-t és az AMD-t.

Az Intel processzorok: Az Intel név nem okozhat nagy meglepetést senkinek, hiszen az egyik, ha nem a legjobb processzorokat gyártja. A fő fajtái a Core i3, i5, i7 és i9. Az i3 a legrégebbi és leggyengébb, míg az i9 a legújabb és legerősebb változata. Ezeken a típus neveken belül a vállalat rejtélyes szám- és betűsorokat használ, melyeket megfejtve megtudhatjuk az adott típus információit.

Vegyük példaként az Intel Core i5 11510U változatát. A típus első 3 részét már ismerhetjük, azonban mi van a többivel? A 11510U-n belül az első két számjegy a generációra utal. A következő 2-3 számjegy a teljesítményt jelzi. Minél magasabb a kombináció, annál jobb és erősebb a processzor. A betű az Intel típusát jelöli. Jelen esetben az „U” azt jelenti, hogy a CPU energiahatékony. Létezik még „Y” jelölés is, amely az akkumulátor élettartamára van optimalizálva, illetve egy „H”, amely pedig a teljesítményt szolgálja.

AMD processzorok: Ezen típus elnevezéseit szintén meg kell fejteni ahhoz, hogy specifikációit megérthessük. Vegyük példaként az AMD Ryzen 5 7600 X változatát. Az AMD Ryzen 5 maga a CPU típusa. Az első számjegy, ez esetben a 7-es, a generációt jelzi. Minél magasabb a szám, annál újabb a processzor. Ezt követi a 6-os, ami nem másra, mint az erősségre utal. ( A 6-os erősség közepes teljesítményt jelent. )

A „00” nem képvisel semmit. A végén található betű a teljesítményt takarja. Ez esetben az X a nagy és erős, míg az U az ultra alacsonyt jelenti.

A két processzor között leginkább grafika eltérést észlelhetünk, hiszen egy mindennapos, átlag felhasználás keretein belül nehéz konkrét különbséget tenni.

Folytatás következik..

Bár a két legfontosabb szempontot már tisztáztuk, hátra van még néhány, amelyeknek szintén jelentős szerepe van. Ilyen például a grafikus kártya, az olyan fontos tényező, mint a megfelelő RAM kiválasztása, vagy éppen a HDD és SSD közötti döntés. Jövőheti cikkünkben ezekről is beszélni fogunk, de addig is számtalan érdekes cikket olvashattok el oldalunkon. Találkozunk a jövő héten!
A megfelelő laptop kiválasaztása (2.rész)


Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Egy SD kártya megvásárlásánál, vagy használatánál valószínűleg nem sokan gondolunk arra, hogy mekkora lehet annak sebessége, pedig többet számít ez az érték, mint gondolnánk! A megfelelő kártyával javítható a játékélmény, jobb fényképek készíthetők és akár nagyobb felbontású videókat is elérhetünk, vagy tárolhatunk.
Egy átlagos okostelefon felhasználó akár 5-6 órát is eltölt mobilja képernyője előtt, ami sem a szemnek sem az akkumulátornak nem egészséges. Számos beállítás található, amelyek lerövidítik, vagy megkönnyítik a használati időt.
Mint ahogy minden év szeptemberében, úgy idén is megjelentek az Apple újdonságai. Köztük találhatóak meg az Apple Watch legújabb modelljei is, a 8-as széria, a legújabb SE és a már régóta várt Ultra Sport is. Az iPhone felhasználók számára az Apple okosórái a legmegfelelőbbek, a kérdés már csak annyi, hogy kinek melyik lehet a legjobb választás.
A mai világban mindenki gyors és megbízható internetkapcsolatra vágyik, amit egy megfelelő router segítségével könnyen elérhetünk. Ahhoz, hogy a tökéletes készüléket megtaláljuk, számos dolgot figyelembe kell vennünk. Cikkünkben az internetszolgáltatókkal, 2 alternatív megoldással, sebességi igények és további információk megismerésével segítünk...