Főoldal > Hirek > A megfelelő laptop kiválasztása (2.rész)

t: 420

A megfelelő laptop kiválasztása (2.rész)Cikkünk első részében már megismerkedhettetek olyan dolgokkal, mint az operációs rendszer kiválasztása, vagy a processzorok meghatározása. A folytatásban beszélni fogunk egy keveset a grafikus kártyákról, a HDD és SSD közti különbségről, a szükséges RAM kiválasztásáról, illetve a portok ellenőrzéséről. A megfelelő laptop kiválasztásához ezek mind elengedhetetlenek lépések, de ne is húzzuk tovább a szót, vágjunk bele!

A grafikus kártyák fontossága

Technikailag minden laptop rendelkezik grafikus kártyával, ám többségüknél bele van építve az alaplapba a processzorral együtt. Jelenlétük elengedhetetlen, hiszen ezen eszközök segítségével lehetséges filmeket, vagy hétköznapi játékokat lejátszani minden probléma nélkül. Amennyiben sokat szerkesztünk képeket, videókat, vagy esetleg olyan programokat használunk, amelyek igénylik a megfelelő grafikát, akkor érdemes egy különálló grafikus kártyával rendelkező laptopot keresni.

Grafikus kártyákat az AMD és Nvidia nevezetű vállalatok gyártanak. Utóbbit nagyon sok Intel processzor alapú készülékben megtalálhatjuk a GeForce és egy MaxQ kártya kíséretével.

Mekkora RAM-ra lehet szükségünk?

A válasz nagyon egyszerű: minél több, annál jobb! A RAM felel a laptop adatainak tárolásáért, miközben a processzor ezeket használja. A RAM-ra tekinthetünk úgy, mint egy asztalra. Mindennek, amivel éppen dolgozunk, el kell férnie. Amennyiben az asztal túl kicsi, bizonyos dolgok leeshetnek, ezáltal nem tudjuk használni ezeket. Ugyanígy, ha elfogy a RAM, akkor a böngésző oldal sem tud betölteni új lapokat. A laptop ezután lefagy, majd újraindul.

Egy 8 GB-os RAM tökéletes lehet az átlag felhasználó számára, dám a 16 GB sokkal jobbá és élvezetesebbé teszi a használatot. Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a RAM nincsen az alaplaphoz forrasztva, ugyanis ebben az esetben nem tudjuk már tovább bővíteni. Érdemes olyat keresni, ami mellett megtalálható a DDR4 (dupla adatátviteli sebesség) jelölés is. Ezeket az adatokat a gyártók mindig feltűntetik a weboldalakon.

HDD vagy SSD?

A HDD, azaz a merevlemez a laptopunkon szereplő adatainkat tárolja. Az SSD szintén ezt csinálja, azonban sokkal gyorsabb és megbízhatóbb, így ha tehetjük, akkor emellett döntsünk. A javasolt minimális tárhely 256 GB. Amennyiben adatainkat a felhőben tároljuk, úgy ennél kevesebb hellyel is jól boldogulhatunk, ám nem hátrány az sem, ha van hely, ahol tárolhatunk.

Sokszor előfordul, hogy a megadott tárhely nem tűnik akkorának, mint amennyinek lennie kellene. Ez azzal magyarázható, hogy a meghajtógyártók decimális bájtméreteket használnak, míg a Windows binárist. Technikailag mindkét mérték helyes, azonban a Windows által megadott méret a ténylegesen adattárolásra felhasználható lemezterületet adja meg.

A portok ellenőrzése

A CPU, a RAM és a merevlemez befolyásolhatják a laptop teljesítményét a legjobban, azonban a portok fontossága sem elhanyagolható. A portokon keresztül különböző dolgokat csatlakoztathatunk készülékünkhöz. Ilyenek például az USB-vel működő eszközök, maga a töltés és még sok más. Egy laptopon a legalább elvárt port mennyiség 5, vagy 6. USB-C és A, mikrofon és headset csatlakozó, SD kártya olvasó és a töltésért felelős bemenet.

Az USB-C töltők olcsóbban cserélhetők, és szinte már minden Androidos telefonhoz is használhatóak. Ami kifejezetten fontos, hogy kerüljük azokat a neve nincs, után gyártott darabokat, melyeket az Amazon-on és ahhoz hasonló helyeken lehet beszerezni, hiszen ezek többet ártanak, mint gondolnánk.

Végezetül

A technikai tökéletesség még nem jelent semmit, ha nem érezzük magunkat komfortosan a kiválasztott laptoppal. Olyan külsőleges szempontok is közre játszhatnak, mint a szín és az anyag, azonban ezeken felül mindenképpen járjunk utána bizonyos dolgoknak. Mennyire tartós a zsanér? Mennyire melegszik fel a készülék? A billentyűzet és a trackpad megfelelően működik? Ezeket mind megtudhatjuk, ha vásárlói és tesztelési véleményeket is elolvasunk, amelyekkel már tele van az internet.

A laptopot meg tudjuk vásárolni olyan helyeken például, mint az Emag, de érdemes körbe nézni, hogy hol és milyen garanciális lehetőségek vannak. Reméljük sokatoknak tudtunk segíteni cikkünkkel. Tartsatok Velünk legközelebb is!Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Laptopot vásárolni nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Kifejezetten időigényes művelet, még akkor is, ha tudjuk, hogy mit keresünk. Számtalan modell létezik, számtalan specifikációval, így teljesen normális, ha bőségzavarunkban azt sem tudjuk, hogy merre induljunk el. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány szempontot...
Egy SD kártya megvásárlásánál, vagy használatánál valószínűleg nem sokan gondolunk arra, hogy mekkora lehet annak sebessége, pedig többet számít ez az érték, mint gondolnánk! A megfelelő kártyával javítható a játékélmény, jobb fényképek készíthetők és akár nagyobb felbontású videókat is elérhetünk, vagy tárolhatunk.
Egy átlagos okostelefon felhasználó akár 5-6 órát is eltölt mobilja képernyője előtt, ami sem a szemnek sem az akkumulátornak nem egészséges. Számos beállítás található, amelyek lerövidítik, vagy megkönnyítik a használati időt.
Mint ahogy minden év szeptemberében, úgy idén is megjelentek az Apple újdonságai. Köztük találhatóak meg az Apple Watch legújabb modelljei is, a 8-as széria, a legújabb SE és a már régóta várt Ultra Sport is. Az iPhone felhasználók számára az Apple okosórái a legmegfelelőbbek, a kérdés már csak annyi, hogy kinek melyik lehet a legjobb választás.