Főoldal > Hirek > Internet erősítés otthonunkban – alternatív megoldások

t: 596

Internet erősítés otthonunkban – alternatív megoldásokA mai világban mindenki gyors és megbízható internetkapcsolatra vágyik, amit egy megfelelő router segítségével könnyen elérhetünk. Ahhoz, hogy a tökéletes készüléket megtaláljuk, számos dolgot figyelembe kell vennünk. Cikkünkben az internetszolgáltatókkal, 2 alternatív megoldással, sebességi igények és további információk megismerésével segítünk. Ne is húzzuk tovább a szót. Vágjunk bele!

Internetszolgáltatók és funkciójuk

Ezek a cégek teszik lehetővé azt, hogy az internet jelen lehessen otthonunkban. Általában egy modemet és routert küldenek, vagy esetenként egy kombinált készüléket, melyben a kettő egyaránt megtalálható. A modem felelős azért, hogy lakóhelyünkhöz elérjen az internet, a router pedig ehhez csatlakozva adja tovább a Wi-Fi-t minden eszközünkre vezetékes, illetve vezetéknélküli megoldással.

Az internetszolgáltatók gyakran használati díjat számítanak fel ezekért, ráadásul általában mind teljesítményt, mind pedig funkcionalitást nézve a legáltalánosabb termékeket kapjuk meg. Saját készülékkel nem csak gyorsabb és jobb lefedettségű internethez juthatunk hozzá, de hosszú távon rengeteg pénzt is megspórolhatunk. Fontos azonban, hogy mielőtt beleugranánk a vásárlásba, ellenőrizzük a szolgáltatónkkal kompatibilis készülékek listáját.

Egyedülálló router, vagy hálózati rendszer?

A gyorsabb Wi-Fi eléréséhez számos mód létezik, melyek közül a legkézenfekvőbb megoldás egy új router megvásárlása. Bizonyos esetekben azonban nem biztos, hogy ez elég lehet. Ezek az eszközök általában négyzetméterhez kötött lefedettséggel rendelkeznek, így mindenképpen nézzünk utána, hogy otthonunknak melyik opció lenne a legmegfelelőbb.

Egyedülálló router A lehetőségek közül talán ez a legegyszerűbb. Általában már meglévő aljzatokba, vagy modemekbe csatlakoznak, így helyük eléggé kötött. Mivel az internet közvetlenül a router közelében a legerősebb, szem előtt kell tartani ezt is. Vastagabb falak, szigetelések, esetleg egyéb eszközök befolyásolhatják lefedettségüket, jelük erősségét.

Hálózati rendszerek A nagyobb otthonokhoz nagyobb lefedettség szükséges, amelyet egy hagyományos router már nem tud teljesíteni. A kérdés teljesen jogos, mit lehet ilyenkor tenni? A drágább, ám de megfelelőbb hálózati rendszerek kialakítása remek megoldás. Ezek központi elosztókból (switch) állnak és úgynevezett csomópontokkal csatlakoztatnak bennünket a Wi-Fi-hez. Használatukhoz konnektorokra van szükség, továbbá akármikor bővíthetjük ezeket.

Átjátszók és PLA-k

Amennyiben a probléma a lefedettséggel van 1-1 eszköznél, vagy esetleg bizonyos szobákban, akkor nem feltétlenül kell új routerben gondolkodni. Két egyszerű alternatív megoldást is tudunk mutatni.

Átjátszókkal tovább tudjuk terjeszteni az internetet egyetlen beüzemelt router mellett is. Jó megoldást nyújtanak és árban is elérhetők ezek az átjátszók (access point-ok), de érdemes tudni azt is, hogy nem kifejezetten hatékonyak és gyakran új hálózatot hoznak létre, amire külön kell csatlakozni.

A PLA, azaz Power Line Adapters hatékonysága az elektromos vezetékektől függ. Ezek az eszközök párban vásárolhatók meg. Az egyiket közvetlenül a router közelébe eső konnektorba kell helyezni, és Ethernet kábellel tudjuk csatlakoztatni hozzá. Párját a lakás azon pontjába tegyük, ahol szeretnénk erősebb jelet generálni.

A megfelelő internetsebesség

Az internet maximális sebességét mindig a szolgáltató határozza meg. Ezt Mbps-s, azaz megabit/másodperc értékben adják meg. Bizonyos sebességig úgynevezett tartományok vannak, ám ezeknek értékei valójában jóval alacsonyabbak a megadott maximumnál.
(Alap esetben a letöltési sebesség 300 Mbps, míg a feltöltési 30 Mbps.)

A le- és feltöltési sebesség könnyedén ellenőrizhető a Google Chrome keresői felületén, vagy Android és iPhone mobiltelefonokon internetsebességmérő alkalmazás telepítésével.

Amennyiben többen is használják az internetet több készülékkel, ráadásul különféle játékokkal és alkalmazásokkal, akkor legalább 200 Mbps sebesség szükséges. Azonban, ha a Wi-Fi mindössze pár eszközre van csatlakoztatva és ezeket is csak böngészésre használják, akkor bőven elég az 50, vagy 100 Mbps is.

Ajánlott specifikációk: Mindenképpen legyen támogatott a Wi-Fi 5 és legyen WPA2 biztonság, de ha van rá lehetőség, akkor a Wi-Fi 6 és WPA3 párosítás kedvezőbb lehet.

Végezetül

Foglaljuk össze az igazán fontos dolgokat. A készülékek kompatibilitását (modem, router, vagy kombináció esetén) feltétlenül ellenőrizzük az internetszolgáltatónál. A maximális internetsebesség nem a routertől, hanem a szolgáltatótól függ. Nagyobb lefedettségű igényekhez érdemes hálózati rendszerekben gondolkodni. Ezek nem csak gyorsabbak, de megbízhatóbbak is. Ön meg van elégedve az otthoni hálózatával?Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

A Microsoft Windows névre keresztelt operációs rendszerét először 1985-ben mutatták be. Az elmúlt 37 évben sok minden megváltozott körülöttünk, amely változásokra természetesen ennek a számítógépes rendszernek is folyamatosan reagálnia kellett. A siker záloga éppen ez volt: a folyamatos megújulás képessége.
Kézi mosogatás közben nehéz megtalálni a tökéletes vízhőmérsékletet. Ráadásul a mosogatás során átlagosan akár 15 liter vizet is elpocsékolhatunk, ami valljuk be, nem túl takarékos. Különféle mosogatógépek szerte a világban számos megoldást ajánlanak a problémára, ám vannak olyan élethelyzetek, amelyek mellett hagyományos mosogatógépek egyáltalán..
Valljuk be őszintén, a technológia fejlődésének köszönhetően számos téren megváltozott az életünk, de nem kifejezetten negatív értelemben. Az okos eszközök, háztartási nagy gépek és egyéb számos készülék mind megkönnyíti a hétköznapi dolgok elvégzését, így nem csoda az sem, hogy mára ezek mind szereves részét képezik mindennapjainknak.
Kényelmes viselet, megfelelő akkumulátor-élettartam, beépített fedélzeti GPS és még számos indok arra, hogy azt mondhassuk, hogy a GTR 3 Pro az Amazfit eddigi legjobb okosórája. A készülék 2021 októberében lett bemutatva, így közel egy év elteltével könnyű róla véleményt alkotni. Cikkünkben megismerkedhettek kialakításáról, funkcionalitásáról és...