Főoldal > Hirek > A Windows 1-től a Windows 11-ig: a Windows 37 éves fejlődéstörténete

t: 221

A Windows 1-től a Windows 11-ig: a Windows 37 éves fejlődéstörténeteA Microsoft Windows névre keresztelt operációs rendszerét először 1985-ben mutatták be. Az elmúlt 37 évben sok minden megváltozott körülöttünk, amely változásokra természetesen ennek a számítógépes rendszernek is folyamatosan reagálnia kellett. A siker záloga éppen ez volt: a folyamatos megújulás képessége.

Tíz verzión át: kezdetektől napjainkig

A Microsoft Windows 1985-ös első kiadása óta eddig tíz fő verziót élt meg. Több mint 37 évvel később a Windows ugyan nagyon másképpen néz ki, de valahogy mégis olyan ismerős elemekkel bír, amelyek túlélték az idő próbáját, a számítási teljesítmény növekedését és – a legutóbbi időkben – a billentyűzetről és az egérről az érintőképernyőre való részleges áttérést is.

Íme, egy rövid áttekintő lista a Windowsok mérföldköveiről, egészen a születéstől kezdve: a Bill Gates „keze nyomát viselő” Windows 1-től csupa olyan Windowson át, amikről talán nem is hallottál – egészen a legújabb Windows 11 megjelenéséig.

Windows 1
Windows 2
Windows 3
Windows 3.1
Windows 95
Windows 98
Windows ME
Windows 2000
Windows XP
Windows Vista
Windows 7
Windows 8
Windows 8.1
Windows 10
Windows 11
Néhány tétel talán ismerős lehet a listáról, de valószínűleg a legtöbbel nem volt közelebbi kapcsolatod. Felmerülhet benned az a kérdés is, hogy miért szerepel itt ennyi tétel ahhoz képest, hogy cikkünk elején 10 főverzióról beszéltünk? Azért, mert több kiadás (például a Win 8.1 vagy a Win 2000) alverzióként van számontartva.

Windows 1: ahol a Windows sztori elkezdődött

Az eredeti Windows 1 1985 novemberében jelent meg, ez volt a Microsoft első 16 bites grafikus felhasználói felület létrehozására tett kísérlete. A fejlesztés élén a Microsoft alapítója, maga Bill Gates állt, az új ablakos rendszer az elterjedt, parancssori bevitelre alapozott MS-DOS-ra épült, ezt szerette volna kiegészíteni a felhasználóbarátabb kezelést biztosító grafikus interfésszel.

Figyelemre méltó innováció volt még az egér megjelenése, hiszen ebben az időszakban az eszköz egyáltalán nem számított elterjedt beviteli perifériának. Annak érdekében, hogy a felhasználók megismerkedjenek ezzel a furcsa irányítási módszerrel, a Microsoft mellékelt egy játékot, a Reversit, amely megkövetelte az egér használatát. Ezzel az emberek megszokhatták az egér mozgatását és a képernyőn megjelenő elemekre való kattintást.

Windows 11: a sztori aktuális állása

Jókorát ugorva az időben, a jelenleg kapható legfrissebb verzió még mindig hasonló elveken alapul, mint azt a Windows 1-nél láthattuk: ablakos interfészen keresztül, főként egérrel és billentyűzettel kezeljük számítógépeinket, habár az évtizedek során számos beviteli technológiával próbálkoztak a hardverfejlesztők.

A Windows 11 oprendszer 2021. október 5-én jött ki, jelenleg a legjobb alternatívát jelentve mindazon gépekre, amelyek technikailag képesek megbirkózni a futtatásával. Nyilván az újonnan beszerzett laptopok és PC-k ebbe a kategóriába esnek. Szerencsére az eredeti Windows 11 licenszek egészen kedvező áron elérhetőek.

További elérhető Windows verziók

Magától értetődik, hogy a fentebb felsorolt verziókból a legtöbb mára kifutott terméknek számít. Igazából néhány hónap múlva a Windows 8.1 is átkerül ebbe a kategóriába, hiszen jövő januárban lejár a Microsoft kiterjesztett terméktámogatási ciklusa is.

Ezután a határdátum után csak a Windows 10 és a Windows 11 lesznek hivatalosan támogatottak a cég részéről. Ennek fényében leginkább a Windows 10-et és a Windows 11-et érdemes választanunk, ezek még jó néhány évig meg fogják kapni a szükséges biztonsági frissítéseket.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Kézi mosogatás közben nehéz megtalálni a tökéletes vízhőmérsékletet. Ráadásul a mosogatás során átlagosan akár 15 liter vizet is elpocsékolhatunk, ami valljuk be, nem túl takarékos. Különféle mosogatógépek szerte a világban számos megoldást ajánlanak a problémára, ám vannak olyan élethelyzetek, amelyek mellett hagyományos mosogatógépek egyáltalán..
Valljuk be őszintén, a technológia fejlődésének köszönhetően számos téren megváltozott az életünk, de nem kifejezetten negatív értelemben. Az okos eszközök, háztartási nagy gépek és egyéb számos készülék mind megkönnyíti a hétköznapi dolgok elvégzését, így nem csoda az sem, hogy mára ezek mind szereves részét képezik mindennapjainknak.
Kényelmes viselet, megfelelő akkumulátor-élettartam, beépített fedélzeti GPS és még számos indok arra, hogy azt mondhassuk, hogy a GTR 3 Pro az Amazfit eddigi legjobb okosórája. A készülék 2021 októberében lett bemutatva, így közel egy év elteltével könnyű róla véleményt alkotni. Cikkünkben megismerkedhettek kialakításáról, funkcionalitásáról és...
A szemfüles Apple felhasználók már bizonyára észrevették az App Store-ban az Arcade funkciót, azonban feltűnhetett az is, hogy sajnos nem ingyenes. Ennél a lépésnél sokan hátat fordítanak bizonyos lehetőségeknek és jogosan teszik fel a következő kérdést: Miért érné meg ez Nekem?