Főoldal > Hirek > Mi az az Ethernet?

t: 1078

Mi az az Ethernet?Az Ethernet a legstabilabb, legbiztonságosabb és leggyorsabb internet elérési mód a világon. A Wi-Fi elterjedése előtt az Ethernet szolgált az eszközök internettel való összekapcsolására. Ethernet-kábellel két féle módon lehet forgalmat küldeni a hálózattól függően. A helyi hálózathoz a LAN, a nagyobb kiterjedésűekhez pedig a WAN kábel a megfelelő. Cikkünkben hasonló információkat találhattok az Ethernet működéséről és használatáról, így ha benneteket is érdekel, akkor tartsatok Velünk bátran!

Ethernet a mai világban

Az Ethernetet meglepően sokan veszik igénybe manapság is. Ennek oka többek között az lehet, hogy a vezetékes adatküldést tartják megbízhatóbbnak és gyorsabbnak. Az Ethernet remek mód arra, hogy az internetkapcsolatból a lehető legtöbbet lehessen kihozni. Lehetővé teszi azt is, hogy a számítógépek felismerjék a nekik szánt adatokat, valamint a készülékek közötti kapcsolat is könnyebben létrehozható vele.

Ethernet, vagy Wi-Fi?

A Wi-Fi népszerűsége mellett szinte mindenki ismeri az Ethernetet. Számos csatlakozó és modem használja, de a modemet a Wi-Fi-hez csatlakoztató kábel is valószínűleg egy RJ45 csatlakozó Ethernet-kábel. A Wi-Fi-vel szemben három fő előnye van. Gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb.

Használatához kábeleket kell használni, így lehet az eszközök között az internetet működtetni. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a kívánt készüléknek rendelkeznie kell Ethernet-porttal. Az internet sebességét sokszor a legalacsonyabb besorolású összetevő korlátozza, ami lehet a port, a kábel, vagy a kapcsoló is. A Wi-Fi továbbra is sokaknak a legjobb megoldás lehet, hiszen sokkal egyszerűbb az eszköz csatlakoztatás.

A Wi-Fi 6 és 6E nagy sebességű kapcsolatot ígér, ami több, mint elegendő lehet videók megtekintésére, vagy online játékok használatára. Sokan nem tudhatják, de a Wi-Fi használatával sokkal jobban ki vagyunk téve az interferenciáknak és a hálózat instabilitásának is.

Az Ethernet-kábel fajtái és alkalmazása otthonunkban

Jelenleg 7 fajtájú kábel van használatban a világon. Ezek a Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a, Cat7, Cat7a és Cat8 neveket viselik. 350 MHz - 100 Mbps-től a 2 GHz - 25/40 Gbps-ig funkcionálnak. Alapvetően ezek a kábelek műanyag burkolattal (UTP) összecsavart vezetékpárokkal rendelkeznek. (A főbb információk általában erre a burkolatra vannak rányomtatva.) A kábelek képességeit a gyártók határozzák meg.

Meglehetősen strapabíró vezetékekről beszélünk, de mint minden, ezek is hajlamosak a sérülésre. Ezt van, amikor észre sem vesszük, hiszen nem feltétlenül áll le a működése. Ilyen esetben a csatlakoztatott eszköz úgy érzékelheti, hogy egy alacsonyabb kategóriájú Ethernet-kábelként azonosítja be, ami nagyban korlátozza a sebességet is. Oda kell figyelni a szűk, illetve forgalmas helyeken való elvezetésre, pont a sérülések elkerülésének érdekében.

Nagyon sok olyan készülék használ Ethernet-et az internet eléréséhez, mint az okos tévék, játék konzolok és számítógépek. Így jobb sebességet és stabilitást érhetünk el használatuk közben, mint a Wi-Fi-vel.

Végezetül

Mivel a Wi-Fi és az Ethernet is rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, így mindenki el tudja dönteni, hogy számára melyik változat a kedvezőbb. Bizonyos helyzetekben könnyebb, ha nincs tele minden kábelekkel, azonban vannak alkalmak, amikor pont arra van szükség.

Az Alza felületén számos Ethernet-kábel érhető el, így érdemes Náluk is körbe nézni. Bizonytalanság esetében rengeteg véleményt lehet találni az interneten a különböző típusokról. Ti használtok még Ethernetet?


Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

A Revolut a világ egyik legnépszerűbb pénzügyi szolgáltatása. Használatával a pénzkezelés egyszerű és gyors, a napi költések pedig zökkenőmentesebbek, mint valaha. A számlanyitás percek alatt megtörténik és az egész folyamat elvégezhető online, mindenféle komplikáció nélkül.
A számítógépes vírusok sok ember életét keserítették már meg jelenlétükkel. Ezek a különös programkódok saját másolatokat helyeznek el más szoftverekben, vagy fájlokban. Ettől kezelhetetlenné és használhatatlanná válnak azok, a felhasználók pedig csak a fejüket fogva próbálják megoldani a problémát.
A világ legnépszerűbb mobil operációs rendszerének fejlesztői már gőzerővel dolgoznak az Android 14-es verzióján, amely 2023 őszére várható majd. Többek között olyan változások is várhatók, mint az adatvédelem, a biztonság és a teljesítmény javulása. A főbb céljuk között szerepel a nagyobb képernyőkön való használat élményének maximalizálása.
Kezdőként szeretnél Te is belecsöppeni az instant kamerák világába, de nem tudod, hogyan kezdj bele? Cikkünkben az Instax legújabb készülékével, a Mini 12-vel ismerkedhetsz meg, ami szerintünk remek kezdő készülék.