Főoldal > Hirek > Az ellenállások szerepe az elektrotechnikában

t: 970

Az ellenállások szerepe az elektrotechnikábanAzok számára, akiket valóban érdekel az elektrotechnika, nem árt pár alapvető fogalmat megismerni. Ilyen többek között az ellenállások fogalma is, amelyek kritikus szerepet töltenek be a különféle áramkörök működésében. Nézzük meg tehát, mik az ellenállások, és milyen típusaik vannak?

Mit nevezünk ellenállásnak?

A különféle áramkörökben úgynevezett töltéshordozók haladnak, áramlanak a feszültség hatására. Az ellenállások pedig olyan elemei az áramkörnek, amelyek szabályozzák ezt az áramlást, így magát az áramerősséget is. Az ellenállás szó szerint ellenáll a töltéshordozók áramlásának, ily módon korlátozza áram erősségét. Az elektrotechnikában tehát azon alkatrészeket nevezzük ellenállásoknak, amelyek az előbb említett feladatot ellátják. Láthatjuk tehát, hogy a különféle ellenállások igencsak fontos szerepet töltenek be az áramkörök részeként. Ezek között természetesen több különféle típust is megkülönböztetünk, amelyek közül mind más-más módon látja el ezt a funkciót. Ha pedig ellenállásokat szeretne vásárolni, úgy a következő linken számtalan jó minőségű darabot találhat: https://www.tme.eu/hu/katalog/ellenallasok_100299/

Milyen típusú ellenállásokat ismerünk?

Varisztorok – feszültségfüggő ellenállások
A varisztorokat az áramkör védelmére, azaz a túlfeszültség korlátozására szokás használni. Ez a fajta ellenállás segít kiküszöbölni a feszültségingadozást. A varisztor ugyanis egy adott feszültség felett elvezeti az áramot – gyakorlatilag hővé alakítja a túlfeszültséget.

Potenciométerek – változtatható ellenállások
A potenciométerekkel leggyakrabban a rádiótechnika szerelmesei találkozhatnak. Ezek olyan alkatrészek, amelyek segítségével az ellenállás mértéke manuálisan változtatható. Minden potenciométer egy fix ellenállásból és egy csúszóérintkezőből áll. A csúszóérintkező révén megváltoztatható az ellenállás a végpont és a csúszka között.

Termisztorok – hőmérsékletfüggő ellenállások
A termisztorok a hőmérséklet változás hatására változtatják meg az elektromos vezetőképességüket. Ezt a fajta ellenállást használják a különféle termosztátokban – és gyakorlatilag minden olyan eszközben, ami rendelkezik azzal, például a vízforralókban és a hűtőszekrényekben. Továbbá a varisztorokhoz hasonlóan ezeket az ellenállásokat is alkalmazzák a különféle eszközök áramköreinek védelme érdekében is.

További jó minőségű elektronikai alkatrészeket keres? Látogassa meg a tme.eu oldalt, ahol több mint 500 ezer elérhető termék közül válogathat.


Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Mint azt már sokan tudhatjátok, idén augusztus végén, vagy szeptember elején hivatalosan is elérhető lesz az Android 13-as operációs rendszer. Mint minden verziónak, a 13-nak is lett egy kódneve, ami nem más, mint a Google Tiramisu. Számos új funkció és frissítés jött létre a Google által, melyeket már kíváncsian várunk...
Amikor házimoziról esik szó, mindenkinek az jut eszébe először, hogy az otthoni filmnézés minél jobban hasonlítson az igazi mozira. Ehhez a mai modern projektorok jelenthetik a kiváló alternatív megoldást. Bár a házimozi kialakítása ezekkel az eszközökkel nem olyan egyszerű, mint egy modern televízióval...
A Honor végre előállt egy igazi csúcsmobillal, ami a függetlenné vált gyártót ebben a kategóriában is ráhelyezi a térképre. A készüléket tökéletes kialakítás, villámsebesség és kifogástalan adatkommunikáció jellemzi. De nézzük sorjában!
4 év után a Garmin visszahozta az aktívitásmérő eszközét, melynek neve a Vivosmart 5 lett. Az okoskarkötő számos szükséges fejlesztést és újítást kapott az előző modellhez képest. Csatlakozott hozzá a GPS követés, melyet sokan hiányoltak az eddigi órákból is, illetve az incidensérzékelő funkciót is beleépítették. A nagyobb gombokon és..