Főoldal > Hirek > A számítógép építés alapjai

t: 426

A számítógép építés alapjaiManapság a fejlett informatika mellett is nehéz olyan asztali számítógépet találni, ami minden szempontból megfelel igényeinknek. Ilyenkor remek ötlet lehet egy saját PC felépítése egészen az alapoktól. Ehhez természetesen a türelmen kívül szükségünk van arra is, hogy elfogadjuk azt a tényt, hogy bizonyos alkatrészek viszonylag drágák lehetnek. Egy számítógép megalkotásának gondolata ijesztő lehet, hiszen egyrészről sokba kerülhet, másrészről pedig ezek nagyon összetett gépezetek, így érthető az aggodalom is. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy mindehhez mire van szükségünk, akkor mindenképpen tartsatok velünk!

Minden, amire a kezdetekhez szükségünk van!

Függetlenül attól, hogy a számítógépünk milyen célból készül, fontos tudni, hogy az alapok mind ugyanazok, nem változnak meg céltól függően. Első sorban elszántságra van szükség, hiszen valljuk be, nem egy hétköznapi dolognak tervezünk nekiállni.

Amikre mindenképpen szükségünk lesz, azok nem mások, mint az alaplap, a processzor (CPU), egy háttértár (HDD / SSD), memória (RAM), tápegység, maga a gépház, egy monitor, valamint egyéb perifériák (egér, billentyűzet, esetenként hangszóró, mikrofon, nyomtató). Ezeknek nagy részét már egyre több helyen betudjuk szerezni. Ilyen például a népszerű Emag is.

Az alaplap

Az alaplap nélkül nem mennénk semmire, hiszen valamilyen úton minden alkatrész hozzá csatlakozik. Ahhoz, hogy a megfelelőt tudjuk kiválasztani, több segítséget is kaphatunk. A kiválasztott gépház megvásárlásával megtudhatjuk, hogy mely alaplapokkal kompatibilis, illetve a processzor is nagy szerepet kap ebben a döntésben.

Alaplapot különböző méretekben és konfigurációkban is kaphatunk, funkciójában azonban mindegyik ugyan azt a célt szolgálja. A legfontosabb szempont a CPU aljzat típusa, ugyanis alapvetően két fajtájuk van. Ezek az LGA és az AM verziók. Ezek után közvetlen számokat láthatunk, amelyeknek jelentése nem más, mint az Intel és az AMD chipek jelzése. Ezek a számok idővel változhatnak, a chipek generációjának frissülésével. Fontos, hogy a processzorunk aljzata megegyezzen az alaplapéval, különben a processzor lábai elgörbülnek, melyeket nem lehet már az eredeti állapotra visszaállítani.

A processzor (CPU)

A processzor egészen egyszerűen a számítógépnek az agya mely a számításokért felelős. A CPU a legfontosabb elem, azonban ez nem azt jelenti, hogy mindenképpen a legdrágább darabot kell megvennünk. Érdemes mérlegelnünk annak fényében, hogy milyen célokra is építünk számítógépet. Általános irodai munkához például elég lehet egy Intel Core i3 is, míg komolyabb célokra érdemes lehet erősebb processzort választani. Barátságos árért cserébe is kaphatunk remek minőséget.

Fontos, hogy amennyiben nem látjuk a termikus pasztát a dobozban, mindenképp be kell szereznünk, hiszen ez segít a hőátadásban. Nélküle a CPU túlmelegszik mely akár végleges károsodáshoz vezethet. A processzorokhoz általában egy alap hűtő ventilátor is jár. Ez sokszor elég lehet, bár itt is fontos, hogy milyen feladatokat fogunk végezni új eszközünkkel. Ha gyakran fogunk nagy számítókapacitást igénylő műveleteket végezni, érdemes lehet egy komolyabb CPU hűtőt is vásárolni.

A háttértár és a memória (RAM)

A háttértár a számítógép szekrénye. Itt találhatjuk meg adatainkat, képeinket, dokumentumainkat, programjainkat és akár filmjeinket is. Háttértárak utólag is a számítógéphez illeszthetők.

Sokan összekeverik a háttértárat a memóriával, azonban utóbbi a rövidtávú tárolásért felelős. Rövid táv alatt a számítógép áram alatt lévő állapota értendő, ugyanis a memória (RAM) csak addig tárolja az adatokat ameddig a számítógép be van kapcsolva. Ez tulajdonképpen az a tár, amit a programok használnak a működésükhöz.

A tápegység

Ez a kis dobozszerű eszköz felel az áramellátásért. Meghatározza a számítógép gyorsaságát és hatékonyságát is. Minél gyorsabb a készülékünk, annál nagyobb hatékonyságra van szüksége.

Az operációs rendszer

Amikor egy új számítógépet vásárolunk, akkor megszokottan már a Windows fogad bennünket, kivéve Apple eszközökön, ahol a MacOS. Ez egy saját igények alapján összeszerelt PC-nél nem így van. Ebben az esetben az általunk választott operációs rendszert meg kell vásárolnunk, majd a telepítését saját kezünkkel el is kell végeznünk.

A gépház és a hűtés

A gépház az a „fémdoboz”, amely lényegében egyben tartja az egész gépezetet. Ez készülhet elég sokféle anyagból, illetve egyéb olyan extrákkal, mint a LED fények. A gépházat az alaplap méretével érdemes összehasonlítani, hiszen nagyon fontos az, hogy minden passzoljon.

A hűtés pedig szintén fontos, hogy alkatrészeink számára mindig megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű levegőt biztosítsunk. Amennyiben a levegő megfelelő áramlása valamilyen okból kifolyólag nem megoldható, választhatunk folyadék alapú hűtési rendszert is, bár ezek jóval drágább megoldások.

Végezetül

Ahhoz, hogy sikeresen felépítsünk egy számítógépet, nem kell informatikai végzettséggel rendelkeznünk. Akár szakértőkkel, akár az internet segítségével, de egészen egyszerűen megoldhatjuk ezt a feladatot. Ehhez biztosnak kell lennünk abban, hogy mit is szeretnénk, illetve a megfelelő alkatrészekkel rendelkeznünk kell. Ti neki állnátok ennek a folyamatnak?Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Köztudottan a Dell az egyik legmegbízhatóbb számítástechnikai cikkeket gyártó márka, így bizonyára senkit nem fog meglepni az, hogy az XPS 15 2021-es laptopjuk a legjobb lehet több kategóriában is. Ár-érték arányban az XPS modellek családja az egyik legjobb. Mai cikkünkben a legújabb eszközt fogjuk bemutatni Nektek.
Az Apple Siri, a Google Asszisztens és cikkünk főszereplője, az Amazon Alexa is több feladat elvégzésére képesek, mint azt hinnénk. Ezek az úgynevezett virtuális asszisztensek egyre elterjedtebbek és valljuk be, ez teljesen érthető. Mai cikkünkben Alexát fogjuk Nektek bemutatni, aki ráadásul sokkal többet tud...
Mint azt már sokan tudhatjuk, a Microsoft idén júniusban bejelentette a Windows 11 közeledő megjelenését. Az új felületen találkozhatunk majd a megújult Start menüvel, a jobban kihasználható támogatásokkal és a teljesen megújuló Windows Store-ral is. Ahhoz, hogy számunkra is elérhető legyen majd a frissítés, rendelkeznünk kell egy olyan ...
Amióta az okostelefonok jelen vannak az életünkben, azóta évről-évre újabb és okosabb modellek kerülnek a boltok kínálatába. Emiatt sokszor a még kiválóan működő telefonunkat is lecseréljük az újabb változatokra. Karácsonyi, vagy születésnapi ajándékként is sokan kapnak új eszközöket.