Főoldal > Hirek > A Windows 11 és újdonságai

t: 1109

A Windows 11 és újdonságaiMint azt már sokan tudhatjuk, a Microsoft idén júniusban bejelentette a Windows 11 közeledő megjelenését. Az új felületen találkozhatunk majd a megújult Start menüvel, a jobban kihasználható támogatásokkal és a teljesen megújuló Windows Store-ral is. Ahhoz, hogy számunkra is elérhető legyen majd a frissítés, rendelkeznünk kell egy olyan számítógéppel, amiben legalább Intel 8. generációs processzor található. Díjmentesen telepíthetjük a Windows 11-et, amennyiben jelenleg Windows 10-el rendelkezünk. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogyan tölthetitek le a frissítést, illetve az újdonságok is lázba hoznak, akkor mindenképpen tartsatok velünk.

A Windows 11 telepítése

A telepítés egy a Windows 11 program számára megfelelő eszközön automatikusan fog elindulni, így ebben az esetben nincs sok tennivaló. Amennyiben mégis szeretnénk manuálisan intézni a frissítést, akkor azt a Beálltásokon belül a Windows frissítéseknél tudjuk megtenni.

Amennyiben nem rendelkezünk megfelelő hardver-el, akkor a Microsoft útmutatója alapján haladhatunk. Nincs másra szükségünk, mint egy külső adattárolóra, például egy legalább 8 GB-os pendrive-ra. Erről telepíteni tudjuk majd a frissítést, azonban fontos kiemelni azt, hogy ebben az esetben a későbbiekben lehet, hogy nem leszünk jogosultak a jövőbeli Windows 11 frissítésekre.

Megújult Start menü a Windows 11-ben

Nem megszokott módon a Start menü a tálcán középre fog kerülni. Ez lesz az egyik legfeltűnőbb változás a Windows 11-ben. Megváltozott külseje is lesz, hiszen a rögzített alkalmazások, a más helyre került kereső, és a friss dokumentumok is helyet foglalhatnak benne. Ez nagyon kedvező, amennyiben hirtelen elő kell keresnünk például egy Microsoft Word dokumentumot.

Widgetek és intenzívebb érintő képernyős reakciók

Hosszú évek után a Microsoft a Windows 11-el visszahozza a widgeteket. Egyszerűen a képernyőhöz adhatjuk velük a teendőket, az időjárást és a naptárt, illetve mivel a fejlesztők is egyszerűen hozzáférhetnek majd, számíthatunk többféle új lehetőségre is.

Tableteken, illetve bizonyos laptopokon kedvezőbb érintő képernyős funkciókat hoz a Windows 11. Az ablakokat kedvünkre méretezhetjük, illetve kisebb billentyűzetre is számíthatunk, melyet az egykezes gépeléshez sarokba is illeszthetünk. Amennyiben ceruzával használnánk a képernyőt, akkor a haptikus visszajelzés által érzékenyebb reakciókat érhetünk el a könnyebb írás érdekében.

Áttetsző ablakok a Windows 11-ben

Ezzel a látványfejlesztéssel a megnyitott alkalmazások, ablakok, illetve a Start és a Widget menü is félig átlátszóvá válik majd. Ez egy szép megjelenést hozhat majd készülékeinken, azonban majd kiderül, hogy mennyire hatásos, vagy hasznos.

Megújult Microsoft Store

Azt mind tudjuk, hogy a Microsoft Store jelenleg nem túl hasznos, illetve egy általában ritkán használt program. Ennek fő oka valószínűleg az, hogy szinte csak Windows kompatibilis alkalmazásokat találhatunk rajta. Megújult változatával azonban ettől elköszönhetünk, hiszen Androidos applikációk is elérhetőek lesznek rajta, illetve a fejlesztők is több lehetőséget kapnak programjaik publikálására.

Az Androidos alkalmazások Amazon fiókhoz lesznek azonban kötve, viszont ez praktikus abból a szempontból, hogy számos olyan applikációt érhetünk majd el, amit eddig sajnos nem tudtunk. Vajon ezzel az újítással többen fogják használni a Store-t?

Végezetül

A Windows 11 2022 közepére várható, így addig bőven van még időnk várni rá. Szerintünk remek funkciókkal leszünk ellátva és nem fogunk csalódni. Ti mit gondoltok?Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Amióta az okostelefonok jelen vannak az életünkben, azóta évről-évre újabb és okosabb modellek kerülnek a boltok kínálatába. Emiatt sokszor a még kiválóan működő telefonunkat is lecseréljük az újabb változatokra. Karácsonyi, vagy születésnapi ajándékként is sokan kapnak új eszközöket.
A Realme alaposan betalált a GT Master Edition telefonnal; ár-érték arányban kimagasló, noha a kategóriája korlátokat is szab számára. Túlzás lenne azt állítani, hogy a 125 ezres árkategóriát képviselő készülék nélkülöz mindenféle kompromisszumot, összességében viszont sokak számára optimális választás lehet.
2021 szeptember 20-án végre elérkezett hozzánk az iOS 15-ös verziója. Bejelentése még a nyáron megtörtént, azóta pedig tűkön ülve várhattuk eljövetelét. Korábban a béta verziókat már le lehetett tölteni, azonban ezeknek a használata még mindig nem tanácsolt, hiszen javarészt a fejlesztők részére hozzák nyilvánosságra.
Nemrég beköszöntött az ősz és szeptember lett. Ez sok mindent jelent, azonban számunkra most egy igazán fontos esemény áll az első helyen. Ez nem más, mint a már jól ismert Apple Event, amit minden évben ilyenkor rendeznek meg. Ezen a világszintű eseményen szokták bemutatni az újdonságokat, ami idén sem történt másképpen.