Főoldal > Hirek > 6 dolog, amit érdemes megtenni a hackerek ellen

t: 330

6 dolog, amit érdemes megtenni a hackerek ellen


Bizonyára mindenki hallott már hackerek által feltört tárhelyekről, weboldalakról, programokról, sajnos mi is bármikor a hackerek áldozatai lehetünk. Ennek általában két fő oka lehet. Szoftverhiba, vagy saját hibák, könnyelműségünk lehet az ok, tehát érdemes odafigyelni minden apró dologra. Ha mindent igyekszünk megtenni annak az érdekében, hogy ezeket a támadásokat elkerüljük, akkor adataink és mi magunk is biztonságba kerülhetünk. Elhoztunk 6 olyan dolgot, amelyek ebben segítenek nekünk. Ha Te is kíváncsi vagy ezekre, akkor tarts velünk!

Használjuk bátran a többlépcsős azonosítást

Ez a funkció kifejezetten az online fiókok védelmére lett kitalálva és azt kell hogy mondjuk, tényleg jól teszi a dolgát. Általában a többlépcsős azonosítási funkció bekapcsolása előtt kapunk egy rövid útmutatót, amelyből tájékozódhatunk a használatáról. Ez a megoldás lényegében egy második információt használ fel a jelszavakon felül, amely lehet egy alkalmazás által, vagy egy SMS-ben generált kód.

A többlépcsős azonosítás azt igazolja, hogy eszközünkről tényleg mi próbálunk belépni felhasználói fiókjainkba, nem pedig egy csaló. Amennyiben könnyen kitalálható jelszó van beállítva, akkor sincs óriási gond, hiszen a feltörő ember nem jut hozzá a telefonunkra érkezett kódhoz, így nem tud bejutni fiókunkba. Általában közösségi oldalakhoz, levelező alkalmazásokhoz és e-mail fiókokhoz szokták használni a többlépéses azonosítást. Ilyen például a Gmail levelező programja is.

Jelszókezelő használata

Bizonyára senkit nem lep meg, ha azt mondjuk, hogy az „12345” és társai nem megfelelő jelszavak. Minden esetben erős jelszót kell létrehozni, akármilyen fiókhoz használjuk is azt. Általában számok, kis-és nagybetűk, illetve különböző írásjelek találhatóak meg egy elég erős jelszóban, amelyeknek nem mellesleg hosszúnak is kell lenniük. Fontos, hogy egy jelszót ne használjunk többször. Legyünk változatosak és hozzunk létre újakat.

Ehhez a legjobb segítség a jelszókezelő használata. Ez a program létrehoz nekünk erős jelszavakat, melyeket biztonságban el is tárol eszközünkön, így az elfelejtett jelszavak sem okoznak több gondot. Az egyik legjobb alkalmazás erre a LastPass jelszókezelő.

Adathalászok felismerése

Böngészőkbe, vagy egyéb más programokba is bejutnak az adathalászok, így kifejezetten fontos ezekre is odafigyelni. Egy ártatlan reklám mögött is rejtőzködhetnek, így tanácsos átgondolni minden lépést a kattintások előtt. Csak megbízható személyektől és oldalakról töltsük le adatokat, hiszen soha nincsen teljes biztonság ezek ellen. Mindig tudnak új trükkökkel előállni az adathalászok, így ebből a szempontból a mi kezünkben van az irányítás és a döntés. Egy dolog nagyon fontos: ne kapkodjunk! Gondolkozzunk!

Frissítsünk a programokat, alkalmazásokat!

Sajnos minden alkalmazás nyitott a támadásokra, így kifejezetten fontos mindent frissen, naprakészen tartani. Általában az új frissítések hibajavításokat is tartalmaznak, így nagyon fontos ezekre odafigyelni. A frissítést érdemes mobiltelefonjainkkal kezdeni, hiszen az alkalmazások is ezeken futnak. Miután ezt a lépést megtettük, áttérhetünk a programokra, melyeket az alkalmazás letöltő programokban tehetünk meg, vagy ha kényelmesebb számunkra, beállíthatjuk az automatikus frissítéseket is. Ugyanezt fontos laptopon, számítógépen és tableteken is figyelni. Ne felejtsük, sajnos minden sebezhető.

Titkosítsunk!

Ezt a lépést minden adatunkkal megtehetjük, ha van rá lehetőség. Üzenetekkel, fényképekkel és videókkal, vagy egyéb fájlokkal mindenképpen érdemes, hiszen egy telefonfeltörés, vagy lopás kellemetlen következményei ellen ez a legkevesebb, amit meg tudunk tenni. Ezeket egyre több alkalmazáson belül is megtehetjük már. A titkosításhoz is létre kell hozni egy PIN kódot, vagy egy jelszót, azonban nem meglepő módon ezeknek is elég erősnek kell lenni ahhoz, hogy ne tudjanak hozzá férni a személyes dolgainkhoz.

Digitális lábnyomok törlése

Ebbe beletartoznak a böngészési előzményektől kezdve a nagyon régi fiókok is és a bennük található dolgok is. Sajnos ezek akármikor visszaköszönhetnek, és kellemetlen szituációkat okozhatnak. Ha online életünk információit csökkentjük, kevesebb esélyt adunk ezeknek a felhasználására. Régi fiókjainkat, amelyeket már nem is használunk érdemes törölni, így múltbeli tevékenységeinket is eltávolíthatjuk szem elől.

Végezetül

Biztonságunk a mi kezünkben van. A megfelelő lépésekkel és intézkedésekkel mi is megakadályozhatjuk mobiltelefonink, számítógépünk hackerek általi feltörését. Te megtetted már ezeket a lépéseket?

Korábban Milyen a biztonságos jelszó? címmel írtunk egy érdekes és tanulságos cikket, melyben további infókat olvashatsz és le is tesztelheted saját jelszavad erősségét!Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Az okosórák használata egyre elterjedtebb. Az internet segítségével szinte bárhol találhatunk számunkra megfelelő darabokat. Stílusosak, kényelmesek, és konkrétan a telefonunkat is helyettesíthetik. Használatuk roppant egyszerű és szerencsére 2021-ben már több ezer különböző modell és márka között tudunk válogatni.
Augusztus 11-én a Samsung megtartotta a szokásos évi eseményét, amelyen bemutatásra kerültek a legújabb termékek. A kínálat idén két okosórával, két telefonnal és egy vezetéknélküli fülhallgatóval bővült. Az esemény világszerte elérhető volt, és a remek új készülékek hatalmas pozitív fogadtatásnak örvendezhetnek.
Az akkumulátorok meghatározó részei a mindennapoknak, még ha ezt nem is vesszük észre. Nélkülük mobiltelefonjainkat és laptopjainkat sem tudjuk használni, hiszen ezek a készülékek javarészt az akkumulátor miatt működnek hosszú órákon keresztül. Összegyűjtöttünk néhány mítoszt, melyek között találhatunk igaz és hamis tényeket is.
Gondolkoztál már azon, hogy milyen jó lenne egy okosított otthon? Ha igen, remek helyen jársz, hiszen mai cikkünkben azt fogjuk bemutatni, hogy milyen eszközökre lesz ehhez szükséged.