Főoldal > Hirek > Tények és tévhitek az akkumulátorokról

t: 476

Tények és tévhitek az akkumulátorokrólAz akkumulátorok meghatározó részei a mindennapoknak, még ha ezt nem is vesszük észre. Nélkülük mobiltelefonjainkat és laptopjainkat sem tudjuk használni, hiszen ezek a készülékek javarészt az akkumulátorokról működnek hosszú órákon keresztül. Összegyűjtöttünk néhány mítoszt, melyek között találhatunk igaz és hamis tényeket is. Ha érdekel, hogy hogyan érheted el telefonod akkumulátorának lassabb merülését, vagy csak kíváncsi vagy érdekes tippekre és trükkökre, tarts velünk cikkünkben!

100%-os töltöttség után is érdemes tölteni a telefonom akkumulátorát?

A válasz egyértelmű. Nem éri meg tovább tölteni eszközeink akkumulátorát. Ahhoz, hogy ezt teljes mértékben megérthessük, ismerni kell az akkumulátorok működését. Ezek a szerkezetek általában két fő alkotóelemből állnak. Lítium-kobalt-oxidból és grafitból. Amikor telefont töltünk az áram a lítium-kobalt-oxidok felé veszi az irányt, azonban mikor a telefon töltöttsége eléri a maximumot, az energia az akkumulátor másik részébe kerül. Ezzel az a probléma, hogy ezáltal a lítium-kobalt-oxid elvékonyodik, ami az akkumulátor életének rövidülését okozza.


Az akkumulátor állapotát egyébként már számtalan alkalmazás segítségével tudjuk figyelni. Ilyen például az AccuBattery és a Battery Life is.

Repülőgép üzemmódban gyorsabban tölt a telefon?

Sokan a gyorsabb töltés érdekében bekapcsolják a repülőgép módot, ezzel sürgetve a folyamatot. Bár a tény igaz, valójában a sebesség eltérés nagyon minimális. Telefonunk repülő módban lekapcsolódik minden hálózati frekvenciáról, ezzel kizárva az adatforgalmakat, a Wi-Fi és Bluetooth kapcsolatokat is, emiatt a telefon jóval kevesebb háttérmunkáltot végez el. Sok időt nem tudunk spórolni vele, de tény, hogy minimálisan gyorsabb lesz az akkumulátor feltöltési művelet.

A nem gyári telefontöltők tönkre teszik az eszközöket?

A válasz: Igen! Minden telefontöltő más és más, azonban egyben nagyon hasonlítanak. A gyári tartozékok készülékre szabottan működnek. Megállítják a túl sok áram bejuttatását készülékeinkbe, ezzel védve az akkumulátor élettartamát. Ez sajnos az utángyártott és olcsó darabokról nem mondható el. Éppen ezért nem javasolt az utángyártott telefontöltő vásárlásával spórolni. Amennyiben új kábelre, vagy töltő fejre van szükségünk, inkább vegyük meg az eredeti, gyári kiszerelést.

Hagyhatjuk teljesen lemerülni eszközeinket, mielőtt újra töltjük azokat?

Semmiképpen se csináljunk ilyet. Ha lehetséges tartsuk 20% és 80% között az akkumulátor töltöttségi szintjét, hiszen köztudottan ilyenkor vannak egyensúlyban a részecskék. Minden akkumulátor érzékeny eszköz. Rájuk kell a legnagyobb figyelmet fordítani, hiszen a szakszerű töltés óvja meg őket.

Megéri akkumulátort cserélni, vagy inkább váltsunk készüléket?

Ez a kérdés javarészt ember függő, hiszen mindenki maga dönti el, hogy az adott pénzből mi érné meg jobban neki. Készüléktől függő egy akkumulátor cseréje, azonban teljes mértkében megéri! Egy új akkumulátor szinte teljesen újjáéleszti eszközeinket. Ennek oka az, hogy egy akkumulátor élettartama 2-3 év között van.

Ez idő alatt rengetegszer van használva, töltve, illetve lemerülve, ami elég sokat szív az energiájából, azonban egy új alkatrész szinte teljesen megújult erővel kezd bele a dolgába. Érdemes azonban ezeket a cseréket szakemberekre bízni, mert bár megoldható saját magunk által a dolog, nem biztos, hogy értünk annyira az akkumulátor cseréhez, hogy minden jól alakuljon.

A konnektorba bedugva hagyott töltő sok energiát fogyaszt?

A válasz: nem! Bár tény, hogy fogyasztanak energiát, de nagyon csekély mennyiségben. Ezt is azért, mert például egy televízió esetében a kábelek ilyenkor készenléti állapotban tartják a készüléket, arra várva, hogy el legyenek indítva. A telefontöltők például még kevesebb energiát fogyasztanak, mivel nincsen eszköz csatlakoztatva hozzájuk.

Ettől függetlenül ezeket érdemes kihúzni az áramból, ha nem használjuk már őket, ugyanis egy meghibásodás bármikor megtörténhet.

Végezetül

Lényegében a megfelelő töltéssel, odafigyeléssel csak jót tehetünk készülékeink számára. Fontos szem előtt tartani a fent említett dolgokat, hiszen az akkumulátor nélkül használhatatlan lenne minden eszközünk.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Gondolkoztál már azon, hogy milyen jó lenne egy okosított otthon? Ha igen, remek helyen jársz, hiszen mai cikkünkben azt fogjuk bemutatni, hogy milyen eszközökre lesz ehhez szükséged.
Az elmúlt másfél év bizonyára sokunk számára szinte esemény nélkül zajlott le. A lezárások miatt nem igen volt lehetőségünk kimozdulni, szórakozni, azonban szépen lassan minden visszaáll a megszokott kerékvágásba. Az emberek egyre többször járnak el otthonról, és szinte mindenhol visszaállt az irodai munka az otthoni munkavégzésből.
Bizonyára sokaknak jut eszébe a játékkonzol szóról az Xbox, vagy társai, azonban bármennyire is népszerűek ezek az eszközök, sajnos nem olyan egyszerű őket A-ból B-be elvinni. Régóta töprengsz Te is azon, hogy mennyire király lenne egy zsebméretű konzol, amit bármikor magaddal vihetsz szinte bárhová? Ebben az esetben van egy jó hírünk!
A TAG Heuer az 1800-as évektől foglalkozik órákkal. A svájci vállalat fő irányzata a kronográf karórák gyártása és eladása, és ebben világszerte remekelnek. Éppen ezért tűnhet érdekesnek a nemrégiben bemutatásra került újdonság, ami eléggé eltér a megszokottaktól. Hogy miért?