Főoldal > Hirek > Fejlesztenéd a nyelvtudásod, de kevés az időd? Tanulj mobiltelefonnal!

t: 1422

Fejlesztenéd a nyelvtudásod, de kevés az időd? Tanulj mobiltelefonnal!Javítani kellene a nyelvtudásomon, de hol van nekem erre időm... Valószínűleg mindannyiunk fejében felmerült már ez a gondolat. A nyelvtanulás folyamatos odafigyelést, energiabefektetést igénylő tevékenység, de a napi feladatok mellett nehéz megtalálni az ehhez szükséges időt. Segíthet ebben a mobiltelefonunk?

Motiváció és célok

Az amúgy is állandóan kezünk ügyében lévő mobiltelefonunk számos könnyen hozzáférhető lehetőséget kínál arra, hogy új nyelvet sajátítsunk el, vagy mélyítsük meglévő tudásunk. Első lépésként természetesen fontos eldöntenünk, melyik az a nyelv, amelyikre koncentrálni szeretnénk. Fontos, hogy valós motivációt találjunk a tanuláshoz, legyen az munka, utazás vagy személyes fejlődésünk. Számos ingyenes nyelvtanuló alkalmazás elérhető telefonra, melyek játékos és interaktív módon segíthetnek az alapvető kiejtés és nyelvtan elsajátításában. Ahhoz, hogy ne adjuk fel az első néhány hét és lelkesedésünk csökkenése után a tanulást, határozzunk meg konkrét célokat saját magunk számára: milyen szinten szeretnénk kommunikálni, nyelvhelyességünket javítanánk vagy szókincsünket szeretnénk bővíteni. A tanulásra fordított időben is érdemes egyértelmű célokat meghatározni, napi vagy heti szinten hány órát tudunk, szeretnénk tanulásra fordítani.

Nyelvtanulásunkhoz kellő motiváció lehet egy új állás megpályázása. Tájékozódjunk folyamatosan a környezetünkben, például Gyulán elérhető álláslehetőségekről. Ha látjuk, hogy egyes pozíciókhoz milyen nyelvtudást várnak el a munkáltatók, az segíthet elképzeléseinknek megfelelő célok felállításában.

Kommunikáció és szórakozás

Ahhoz, hogy céljainknak megfelelően fejlődjünk egy adott nyelvben, elengedhetetlen, hogy meg tudjunk szólalni rajta. A nyelvtanuló alkalmazások sokszor tartalmaznak beszélgetési lehetőségeket, de bátran csatlakozzunk online közösségekhez, ahol akár anyanyelvi társakkal is gyakorolhatjuk a kommunikációt.

Nyelvtudásunk fejlesztésének egyik legszórakoztatóbb módszere a filmnézéssel és olvasással egybekötött tanulás. Kezdjük a szintünknek megfelelő filmekkel, könyvekkel a gyakorlást. Kiválóan segíti hallás utáni értésünket, bővíti szókincsünket, ha az eredeti nyelvű filmet ugyanazon nyelven feltüntetett feliratokkal nézzük, így egyszerre látjuk és halljuk is az idegen szöveget. Szintén segít, ha általunk már ismert filmeket, sorozatokat nézünk eredeti nyelven feliratozva, hiszen ha a történetet már ismerjük, akkor tudunk a nyelvi részletekre koncentrálni filmnézés közben. Figyeljük meg a kiejtést, hangsúlyokat, nyelvtani szerkezeteket a film dialógusaiban, ne féljünk utánozni a hallott szöveget, készítsünk jegyzeteket a hallott kifejezésekről, majd próbáljuk azokat magunk is használni. Szánjunk időt a filmnézésre, tűzzünk ki reális célokat, hetente hány filmet szeretnénk megnézni, és ezeket a célokat tartsuk is be.

Ha úgy érezzük, nyelvtudásunk már elérte az általunk kívánt szintet, bátran tegyük próbára magunkat állásinterjúk során is. A Profession felületén konkrét munkakörökre – például pedagógiai asszisztensként elérhető álláslehetőségekre szűkítve is kereshetünk a számunkra megfelelő állások között.

Bárhol, bármikor

Telefonunk segítségével bárhol, bármikor tanulhatunk, ami kényelmes és hatékony módszer lehet nyelvtudásunk fejlesztésére. De a nyelvtanulás egy véget nem érő folyamat. Ne adjuk fel, ha nehézségekbe ütközünk, kitartással és rendszeres gyakorlással érzékelni fogjuk az eredményeket.


Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Az online szerencsejátékok izgalmas világában a tétek nem csak a nyereményekről vagy a veszteségekről szólnak. A digitális integritás megőrzése ugyanolyan fontos szerepet játszik.
Keresed a számodra legmegfelelőbb internetes böngésző programot, de nem tudod, hogy melyik lehetne az? Ez érthető, hiszen számos remek program van a kínálatban. Bár mindegyik egy célt szolgál, mégis teljesen más megjelenéssel és kiegészítő funkciókkal rendelkeznek. Cikkünkben megismerkedhettek néhány böngészővel és azok tulajdonságaival.
Egy új okos televízió megvásárlása trükkösebb, mint azt sokan gondolnánk. Miért? Erre egészen egyszerű a válasz. A több 100 különböző Smart TV modell mellett olyan szempontokat is érdemes figyelembe venni, mint a portok adta lehetőségek, méretek és különböző funkciók, valamint azoknak kihasználhatósága.
Az Ethernet a legstabilabb, legbiztonságosabb és leggyorsabb internet elérési mód a világon. A Wi-Fi elterjedése előtt az Ethernet szolgált az eszközök internettel való összekapcsolására. Ethernet-kábellel két féle módon lehet forgalmat küldeni a hálózattól függően.