Főoldal > Hirek > Hogyan találd meg a megfelelő okos TV-t?

t: 1808

Hogyan találd meg a megfelelő okos TV-t?Egy új okos televízió megvásárlása trükkösebb, mint azt sokan gondolnánk. Miért? Erre egészen egyszerű a válasz. A több 100 különböző Smart TV modell mellett olyan szempontokat is érdemes figyelembe venni, mint a portok adta lehetőségek, méretek és különböző funkciók, valamint azoknak kihasználhatósága. Bár számtalan helyen lehet okos televíziót kapni, érdemes annak is utánajárni, hogy mely helyeken biztonságos és elérhető a vásárlás. Cikkünkben olyan információkat, trükköket és fogalmakat ismerhettek meg, amelyek ismeretében sokkal egyszerűbben találhattok rá a számotokra megfelelő készülékre.

Milyen méretű okos TV-re lehet szükséged?

A nagyobb képernyő mindig jobb, főleg ha egy olyan készülékről van szó, mint a TV, azonban ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül a nagyobb darabot kell megvásárolni. Ezeknek az árazása sokszor elképesztően magas, így érdemes az árakat is szem előtt tartani. Nagyon sok OLED eszköz található 55 hüvelykes méret alatt (1 hüvelyk = 2,54 cm), amelyeket akár számítógép monitorként is lehet használni. Sok vállalat gyárt ennél kisebb méreteket, azonban ezek már nem a legjobb teljesítményt adják a mai tartalmakhoz.

Az 55 hüvelyk az alap szabvány méret a modern televízióknál, így egy átlagos méretű szobában remek szolgálatot nyújtanak. Ezeknél a legtöbb esetben két láb van a TV alján, így a falra szerelés gondolata előtt mindenképpen érdemes méregetni. A 65 hüvelyk már az a méret, amelyet a legtöbb nappaliban meg lehet találni. Remek lehetőség a részletek jól láthatóságához, valamint kifejezetten jól kitölti a teret is, így ha nagy és üres falfelületet szeretnénk eltakarni, akkor ez a méret lehet a befutó.

A képernyőfelbontás

A képernyőfelbontás a pixelek számát jelképezi. A modern készülékek lehetnek Full HD felbontású (1920 x 1080 pixel), 4K „UHD” (3840 x 2160) és 8K „8K UHD” (7680 x 4320) változatban kaphatók. A Full HD-s kijelzők már elavult technológiának számítanak és a kisebb, valamint olcsóbb TV-khez , míg a 8 K felbontás a nagy és drága készülékekhez kapcsolódnak. A különbség csupán a pixelek mennyiségében rejlik. A 4K technológia közel 4x több pixelt tartalmaz, mint az 1080-as kijelzők, a 8K pedig akár 16x többet is tudhat, mint a 4K-s verziók. Jelenleg a 4K UHD a legbiztosabb választási opció.

Mi az a HDR és milyen jelentősége van?

A HDR alap dolog egy televízión, hiszen kedvenc sorozatainkon és filmjeinken az élethűbb színskálákat, a kiemeléseket, valamint a kontrasztot is élvezhetjük. A legfontosabb HDR szabványok közé tartozik a Dolby Vision, a HDR10 és a HDR10+. Ezek mind növelik a különbséget a legvilágosabb és legsötétebb pontok között. Manapság nem érdemes olyan eszközt venni, amelyben a HDR ne lenne elérhető.

A megfelelő portok fajtái, száma

A legtöbb okos TV-n 3 HDMI port található, amelyek mellé egy audio kimenet is társul. Olyan készülék mellett ne döntsünk, amelyen nincsen legalább egy HDM 2.1 és egy ARC-HDMI port. Utóbbi a modern soundbarok egyszerű csatlakozását teszi lehetővé. Úgy gondoljuk, hogy minden minőségi tévének rendelkeznie kell ezekkel a csatlakozási lehetőségekkel.

Érdemes figyelembe venni azt is, hány játékkonzolt szeretnénk csatlakoztatni, illetve azt is fontos tudni, hogy az újabb kábelek nagyobb sebességre képesek, mint a régebbi használtak.

Végezetül

Azt, hogy ki mennyit szán egy új tévé készülékre, azt el tudja dönteni saját maga. Amennyiben megvan a kiszemelt modell, érdemes az Árukereső oldalán utána nézni annak, hogy hol milyen áron érhető el.

Reméljük sokatoknak segíthettünk a tökéletes TV kiválasztásában!


Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Az Ethernet a legstabilabb, legbiztonságosabb és leggyorsabb internet elérési mód a világon. A Wi-Fi elterjedése előtt az Ethernet szolgált az eszközök internettel való összekapcsolására. Ethernet-kábellel két féle módon lehet forgalmat küldeni a hálózattól függően.
A Revolut a világ egyik legnépszerűbb pénzügyi szolgáltatása. Használatával a pénzkezelés egyszerű és gyors, a napi költések pedig zökkenőmentesebbek, mint valaha. A számlanyitás percek alatt megtörténik és az egész folyamat elvégezhető online, mindenféle komplikáció nélkül.
A számítógépes vírusok sok ember életét keserítették már meg jelenlétükkel. Ezek a különös programkódok saját másolatokat helyeznek el más szoftverekben, vagy fájlokban. Ettől kezelhetetlenné és használhatatlanná válnak azok, a felhasználók pedig csak a fejüket fogva próbálják megoldani a problémát.
A világ legnépszerűbb mobil operációs rendszerének fejlesztői már gőzerővel dolgoznak az Android 14-es verzióján, amely 2023 őszére várható majd. Többek között olyan változások is várhatók, mint az adatvédelem, a biztonság és a teljesítmény javulása. A főbb céljuk között szerepel a nagyobb képernyőkön való használat élményének maximalizálása.