Főoldal > Hirek > Hogyan használd az iOS / iPhone biztonsági és vészhelyzeti funkcióját?

t: 697

Hogyan használd az iOS / iPhone biztonsági és vészhelyzeti funkcióját?Manapság sok szó esik arról, hogy az online világban hogyan tudod megvédeni magadat és adataidat, ami valljuk be, remek dolog, de mi van akkor, ha a való életben kerülsz bajba? Adataiddal bárki visszaélhet, nem csak az interneten, illetve vészhelyzet esetén sem számíthatsz a világhálóra. Az iOS / iPhone rendelkezik két olyan funkcióval, amelyek remekül helytállnak, ha arra szükség van. Egyik az iOS 16 egyik legjelentősebb újdonsága, míg a másik egy már régebbi lehetőség. Cikkünkben megismerkedhetsz használatukkal, így ha elő kellene venned, már biztosan fogod tudni kezelni ezeket.

A Biztonsági ellenőrzés, más néven a Safety Check

Ez az a funkció, amely az iOS 16-os operációs rendszer egyik legfontosabb része. Kifejezetten olyan személyeknek fejlesztették ki, akik olyan közösségben, baráti társaságban, vagy sajnos rokoni körben élnek, ahol a biztonság az egyik legutolsó gondolat. Sajnos vannak olyan emberek, akikkel bár Te bátran osztod meg adataidat, vagy alkalmazásaidat (naptár, galéria, esetleg helyadatok), az illetők sajnálatos módon ezekkel bátran visszaélnek. Rengeteg olyan eset van, ahol egy szakítás, vagy egy nem megbízható személlyel való kapcsolat megszakítása után ilyen dolgok történtek.

Biztonsági ellenőrzés: bizonyos, vagy esetleg minden kapcsolat megszakítása úgy, hogy attól kezdve a másik fél semmilyen adathoz ne férhessen hozzá, ne tudjon nyomon követni. (Az Apple szerint a későbbiekben a kontakt nem is építhető vissza, így az adatok megosztása végleg megszakad.)

iOS - iPhone biztonsági beállítás: Első sorban a Beállítások menüben az Adatvédelem és Biztonság fül alatti Biztonsági ellenőrzés elérése fontos. Az ezt követő oldalon két funkció található. A vészhelyzeti visszaállítás és a Megosztás és hozzáférés kezelése. Előbbinél az azonnali hozzáférés megszakítás érhető el. Belépve az tekinthető meg, hogy milyen adatok vannak megosztva alkalmazásokkal és személyekkel. Egy kattintás és be is lehet fejezni az adatok megosztását. Ez a rövid és gyors megoldás.

A részletesebb funkció a Megosztások és hozzáférések kezelése. Ennek felületén a rendszer végig vezeti az adatok megosztását, az Apple ID-t használó eszközöket, illetve a fiókellenőrzéshez rendelt telefonszámok listáját. A belépést követően lehetőség van Apple ID jelszó változtatásra, illetve vészhelyzeti kontaktok módosítására is. A jobb felső sarokban itt található egy Gyors kilépés gomb, amely arra szolgál, hogy ha azt érzed, hogy az adott helyzetben valaki figyeli azt hogy mit csinálsz, egyszerűen és gyorsan el tudd hagyni a felületet.

Vészhelyzet (SOS) iPhone mobilon (is)

Ezzel a funkcióval egy gombnyomással előhívható a segélyhívás funkció. Kifejezetten hasznos, de sajnos rengeteg téves riasztás jön létre olyan okokból, hogy a felhasználók nem tudnak a funkció helyes használatáról, pedig nem is bonyolult.

A Beállítások menüben található Vészhelyzet SOS lehetőséget kell kiválasztani. Kétféle módon lehet aktiválni a segélyhívást. Egyik a lenyomva tartás, majd elengedés. Ebben az esetben egy piros csúszka jelenik meg a képernyő aljánál, amelyet igénybe véve azonnali hívás indítás kezdeményezhető. Amennyiben nincs lehetőség arra, hogy elhúzzuk a csúszkát, úgy a rendszer egy vészhelyzeti módba kapcsol. Ebben az esetben egy visszaszámlálás kezdődik el, amelyet egy jelző hang követ, majd a vészhelyzeti hívás indítás.

A másik opció egy kicsit egyszerűbb. Abban az esetben 5 gyors és egymás utáni gomblenyomásra van szükség. Amint ez megtörtént, a segélyhívás automatikusan megkezdődik a visszaszámlálással együtt. Amennyiben mindkét eset a véletlen műve és a visszaszámlálás még nem fejeződött be, úgy vagy elengedsz minden gombot, vagy a hívás vége gombot megnyomod. Amennyiben kicsúsznál az időből mindenképpen kérj elnézést és jelentsd, hogy véletlen történt a segélyhívás.

Végezetül

Amennyiben nem iOS-es eszközöd van, hanem Androidos, de mégis szeretnél ilyen alkalmazást, úgy érdemes körbe nézned, hiszen számos lehetőség létezik erre. Ilyen többek között a Baxta és az Életmentő is. Reméljük segítségedre volt cikkünk és bízunk benne, hogy a megszerzett vészhelyzeti információt és tudást nem kell használatba venned!


Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

A Samsung Február elején tartotta meg az év első Galaxy Unpacked rendezvényt, amelyen a sok újdonság között bemutatásra került az S23 Ultra mobilkészülék is. Sokan úgy vélik, hogy az Ultra az S23-mal újjászületett, de ez igaz lehet? A választ rátok bízzuk, ám ahhoz, hogy ezt el tudjátok dönteni, szükségetek lesz néhány információra...
Olyan elérhető áru mobiltelefont keresel, amelyben bátran megbízhatsz? Engedd meg, hogy bemutassuk számodra a Samsung Galaxy A13 készüléket. Bár hatalmas meglepetéseket nem rejt, minősége és teljesítménye pont megfelelő a hétköznapokhoz. Tarts Velünk és ismerkedj meg ezzel a remek készülékkel!
Az Apple 2022 szeptemberének végén kezdte el értékesíteni az első csúcsteljesítményű okosóráját, a Watch Ultrát. Az eddigi legsokoldalúbb és legmasszívabb készülék sokakban a mai napig vegyes érzelmeket kelt mérete és ára miatt. Az óra leginkább a kalandok szerelmeseinek készült el, de természetesen bárki megvásárolhatja.
Te magad is szeretsz spórolni és mindig a legjobb ajánlatokra lecsapni? Erre ez egyik legjobb mód, ha teret engedünk a használt termékeknek is. Ez a helyzet az eBay-el is, ami a világ legnagyobb online aukciós felülete. Bár sok jó vételt el lehet csípni, sajnos az átverésekből is akad bőven. Tarts Velünk és ismerkedj meg olyan tippekkel..