Főoldal > Hirek > Hogyan vásároljunk biztonságosan az eBay-ről?

t: 480

Hogyan vásároljunk biztonságosan az eBay-ről?Te magad is szeretsz spórolni és mindig a legjobb ajánlatokra lecsapni? Erre ez egyik legjobb mód, ha teret engedünk a használt termékeknek is. Ez a helyzet az eBay-el is, ami a világ legnagyobb online aukciós felülete. Bár sok jó vételt el lehet csípni, sajnos az átverésekből is akad bőven. Tarts Velünk, vásárolj biztonságosan az eBay-ről és ismerkedj meg olyan tippekkel, amelyekkel pillanatok alatt felismerheted a csalókat!

Mit szeretnél vásárolni és valójában mi éri meg?

Amennyiben elhatároztad, hogy a használt piacról szeretnél vásárolni, akkor nincs más dolgod, mint megválaszolni magadban néhány kérdést.

Egészen biztosan tudod azt, hogy mit szeretnél vásárolni? Tisztában vagy-e az elérhető opciókkal és azoknak reális árazásával?

Példaként vegyük a 2020-as iPad Air készüléket. Mielőtt az eBay-en elkezdenénk keresgélni, jobb, ha néhány lépést megteszünk előtte. Gyakori eset például az, hogy a használt készülékeket magasabb áron kínálják, mint az eredeti új ára. Ennek könnyű utána járni, főleg ha a termék elérhető még, azonban mi van akkor, ha nem lehet már kapni, csak használt állapotban?

Számos terméktesztet és véleményt lehet találni az interneten, amelyekben legtöbb esetben szerepel az akkori vételár is. Az iPad Air 2020-as kiadásánál ez 600 dollár volt. Azóta azonban valószínűleg jócskán csökkent ez az összeg, így az igazán jó ajánlathoz érdemes tudni azt, hogy mi volt az utolsó eladási ár. Ahhoz, hogy ezt megtaláljuk, tudni kell a termék olyan specifikációit is, mint a tárhely.

Árak ellenőrzése az eBay-en

A megvásárolni kívánt eszköz és annak specifikációinak ismeretében jöhet is a következő lépés. A kereső mezőbe nem mást írunk be, mint hogy iPad Air 2020. Ezután a szűrésnél beállítható a tárhely, szín, és további információk is. Az opciók között az eladott termékek lehetőséget bejelölve, a legutóbbi 10 eladást tekinthetjük meg. Ezeknek összege az az átlagos ár, amelynél többet NEM éri meg kifizetni!

A kereséshez visszatérve, az elérhető ajánlatokat ár szerint növekvő sorrendbe állítva haladhatunk tovább. Itt érdemes azt a lépést megejteni, hogy az alkatrészeket, hibás/törött darabokat, illetve a kiegészítő tartozékokat ne jelenítse meg az oldal. Ebben az esetben az aktuális kínálat által megállapítható a használt iPad átlag értéke. Jelen esetben ez 365 dollár, azaz ami ez alatt van, az már jó vételnek számít.

Fontos, hogy figyelembe vegyük a szállítási árakat is, hiszen vannak eladók, akik azzal verik át az embert, hogy bár a terméket remek áron kínálják, a szállításnak irreálisan magas összeget adnak meg.

(A keresési beállításokat érdemes elmenteni, így ha új és alkalmas termék kerül fel az oldalra, akkor arról értesítést kaphatunk.)

Az eladó háttere

Természetesen nem csak a legjobb ajánlat megtalálása fontos, hanem az is, hogy a termék jó minőségű legyen. Sajnos az eBay hirdetési képek nem mindig a valóságot mutatják. Ez érthető úgy, hogy a rossz fotók ellenére a készülékünk lehet hibátlan és probléma mentes, de jelentheti azt is, hogy bár remek és kecsegtető a hirdetés tartalma, a termék állapota teljesen eltér a vártaktól.

Remek kiinduló pontot biztosít az értékesítők oldala, ahol véleményeket és visszajelzéseket olvashatunk róluk. Az illető megbízhatónak számít, ha legalább 99.8%-os értékelése van. 99.7% esetében elképzelhető, hogy negatív tapasztalattal van egy személy róla, de ennek oka lehet az is, hogy szállítás során a csomagolás megsérült.

Licitálás az eBay-en

Amennyiben kiszemeltük a terméket és tudjuk azt is, hogy maximum mennyi pénzt szánnánk rá, akkor kezdődhet a licitálás. Ezt érdemes az utolsó 10 másodpercre hagyni, hiszen a licit lejáratáig bárki emelheti a tétet. Az utolsó másodpercekben való ajánlat tétellel nem nyúlhatunk mellé, hiszen nem sok esélyt adunk így a többi érdeklődőnek a versengésre.

Amennyiben nincs időnk részt venni az utolsó pillanatokban, de nagyon vágyunk a termékre, akkor beállítható a maximum tétel, amelynél ha kevesebbet tesznek utoljára, a licitet automatikusan nyerhetjük. Természetesen, ha valakinek nagyobb a maximum összege, akkor erre nincs esélyünk.

Végezetül

Érdemes az eladónak kérdéseket is feltenni akkumulátor és egyéb részek állapotáról, így a későbbi meglepetések is jó eséllyel elkerülhetők. Az eBay-en nem csak licitálások mennek, hiszen vannak fix áras termékek is, amelyeket egyből meg lehet vásárolni.

Amennyiben azt érzed, hogy hezitálsz, vagy kételyeid vannak, ne felejtsd el, hogy senki nem kötelez semmire. Az internetes vásárlásokkal nagyon vigyázni kell, de bízunk benne, hogy írásunk sokatoknak segítség lehet a jövőben. Köszönjük, hogy ismét Velünk tartottatok, találkozunk legközelebb.


Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Te is szeretnél képeket, esetleg videó- és hangfájlokat letölteni a böngésződben, de van, hogy nem működik a jobb klikk és mentés kombináció sem? Ebben az esetben a legjobb megoldást a böngésző bővítmények nyújtják, melyek mélyebbre ásnak az oldalaknak a HTML kódjaikban, így „túljárva” a weboldal eszén. Összegyűjtöttünk a kedvenceinket...
Bizonyára Nektek is feltűnt az, hogy a 2022-es év mennyire gyorsan eltelt. Valljuk be, számtalan érdekességgel és újdonsággal találkoztunk az elmúlt évben is. Ilyen például a Nothing okostelefon, az összecsukható mobilkészülékek, illetve még sok más applikáció, program és készülék is. Összegyűjtöttük személyes kedvenceinket 2022-ből...
2022 egy egészen lenyűgöző év volt a technológia világban. Számos fontos esemény és megjelenés zajlott le és eddigi kedvenc készülékeink is új arcot kaptak, hiszen számos vállalat inkább a fejlesztés mellett döntött az újdonságok megvalósítása helyett. Bizony, eltelt egy újabb év, azonban ez nem jelent mást, mint azt, hogy elhoztuk ismét az idei...
Az év legjobb Androidos alkalmazásait keresed? Akkor remek helyen jársz! A Google Play Áruház a legnagyobb felület, ahol Androidos applikációkhoz férhetünk hozzá. Legyen szó pénzügyről, utazásról, vagy éppen szórakozásról, cikkünkben megtalálhatod a kategóriák legnépszerűbb darabjait. Amennyiben kíváncsi vagy 2022 kedvenceire, akkor mindenképpen...