Főoldal > Hirek > Útmutató a Discordhoz kezdőknek

t: 169

Útmutató a Discordhoz kezdőknekA Discord nevezetű, közösségi médiákhoz hasonló program körülbelül 7 évvel ezelőtt indult el. Eredetileg az e-sport kedvelőknek készült azzal a céllal, hogy legyen számukra egy olyan felület, ahol egyszerűen kommunikálhatnak egymással játék közben is. Az elmúlt években egyre nagyobb közösségek alakultak ki, így mára a játékosokon kívül több ezer kategóriában találhatunk szervereket. Mai cikkünkben megismerkedhettek a Discord használatával, így ha kíváncsiak vagytok rá, akkor mindenképpen tartsatok Velünk!

Hogyan Discordozzunk?

A Discordot könnyedén letölthetjük mobiltelefonunkra, hiszen Andoridos és iOS-es eszközökkel is kompatibilis. A kényelmesebb használathoz a Discord számítógépes változatának telepítése előnyösebb, hiszen ezen a program funkciói is fejlettebbek.

A telepítés után az első dolgunk az, hogy kiválasztunk magunknak egy felhasználói nevet. A Discord minden név mögé egy automatikusan generált számsort illeszt, ezzel teljesen egyedivé téve azokat. Ezt követően társíthatjuk az e-mail címünket és megadhatjuk a jelszót is, melyekkel a későbbiekben be tudunk majd jelentkezni. Amint beléptünk fiókunkba máris lehetőségünk lesz szervereket keresni, vagy indítani. Ezek az úgynevezett fő fórumok, amelyeken belül különböző mikroközösségek vannak jelen az érdeklődési köröknek megfelelően.

A Discord rövid áttekintés

Első ránézésre a Discord felülete kifejezetten bonyolultnak tűnhet, pedig nem az. A képernyő bal oldalán találhatjuk azokat a szervereket, melyeknek tagjai vagyunk. Mindegyiknek saját ikonja van, így könnyedén megkülönböztethetjük őket egymástól. A Discord szerverek nevére kattintva a képernyő jobb oldalán jelennek meg a csatornák, amelyek lényegében a szerverben található chat szobák. Minden szobában különböző témáknak megfelelő csevegések zajlanak.

A fő csatornánál tekinthetjük meg a tagok listáját, amelyen belül láthatjuk azt is, hogy ki van éppen online állapotban. A bal felső sarokban elhelyezkedő Discord logóra kattintva hozhatjuk elő saját ismerőseink felsorolását, továbbá a bejövő üzeneteket.

Kommunikációs csatornák

A Discordon belül chatelhetünk szöveges és hangalapú formában is. A szöveges csatornákat úgy különböztethetjük meg, hogy egy „#” ikon található a nevük mellett. Itt csak írással kommunikálnak a tagok. Amennyiben a csatorna neve félkövér betűkkel jelenik meg, az annyit jelent, hogy el nem olvasott üzeneteket tartalmaz.

A hangalapú szobákat egy hangszóróikon jelképezi. Amint rákattintunk egy ilyen csatornára, automatikusan csatlakozunk a beszélgetéshez. Vigyázni kell azonban, hiszen a mikrofonunk bekapcsolt állapotba kerül, így a tagok hallhatnak bennünket. Ezt természetesen elkerülhetjük a profilunk mellett megjelenő mikrofon némító gomb megnyomásával.

A panel legalján található iránytű ikonra való kattintással további szervereket érhetünk el.

Saját Discord szerver létrehozása

A fő panelen található „+” gomb megnyomásával könnyedén létrehozhatjuk sajt szerverünket. Ezt megtehetjük teljesen az alapoktól is, de amennyiben egyszerűbb megoldásra vágyunk, sablonok alapján is elindulhatunk. A következő lépés a szerver elnevezése, illetve a „profilkép” hozzáadása.

Amint ezzel megvagyunk, megadhatjuk azt a kategóriát, amelyiket képviselni szeretnénk. Ismerőseinket közvetlenül meghívhatjuk, új emberek felvételéhez azonban egy meghívó linket kell megosztanunk. A továbbiakban megbízhatunk másokat is moderátori címmel, így akár többen is felelhetünk a rendért.

Végezetül

Mint láthatjátok, a Discord felülete nem is annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Amint az alapokkal tisztában vagyunk, már könnyedén élvezhetjük a játékot a barátainkkal, vagy cseveghetünk olyan emberekkel, akiket szintén azok a dolgok érdekelnek, mint bennünket. Legyen szó állatokról, könyvekről, filmekről, vagy akár politikáról, szinte biztosan megtalálhatjuk a számunkra megfelelő szervert. Amennyiben mégsem, akkor pillanatokon belül létrehozhatunk egyet.

Reméljük, hogy cikkünk számotokra is segítséggel volt. A fenti linkek valamelyikéről töltsétek le a Discord Android, iPhone, vagy számítógépes verzióját! Tartsatok Velünk a jövő héten is!Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Cikkünk első részében már megismerkedhettetek olyan dolgokkal, mint az operációs rendszer kiválasztása, vagy a processzorok meghatározása. A folytatásban beszélni fogunk egy keveset a grafikus kártyákról, a HDD és SSD közti különbségről, a szükséges RAM...
Laptopot vásárolni nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Kifejezetten időigényes művelet, még akkor is, ha tudjuk, hogy mit keresünk. Számtalan modell létezik, számtalan specifikációval, így teljesen normális, ha bőségzavarunkban azt sem tudjuk, hogy merre induljunk el. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány szempontot...
Egy SD kártya megvásárlásánál, vagy használatánál valószínűleg nem sokan gondolunk arra, hogy mekkora lehet annak sebessége, pedig többet számít ez az érték, mint gondolnánk! A megfelelő kártyával javítható a játékélmény, jobb fényképek készíthetők és akár nagyobb felbontású videókat is elérhetünk, vagy tárolhatunk.
Egy átlagos okostelefon felhasználó akár 5-6 órát is eltölt mobilja képernyője előtt, ami sem a szemnek sem az akkumulátornak nem egészséges. Számos beállítás található, amelyek lerövidítik, vagy megkönnyítik a használati időt.