Főoldal > Hirek > Újra kapcsolatban a Voyager 2-vel

t: 2201

Újra kapcsolatban a Voyager 2-velA Voyager 2 űrszondát 43 évvel ezelőtt, 1977 Augusztusában hagyta el a földet kutatási célokkal. Azóta folyamatos kapcsolatban áll a NASA földi irányító központjával, azonban idén márciusban ezt megszakították. Az ügynökség azért hagyta egyedül az űrszondát, hogy a Voyager 2 több mint 70 éve kifejlesztett kommunikációs berendezését, a Deep Space Network-öt (továbbiakban DSN) korszerűsítsék, így az az elmúlt hónapokban folyamatosan ezen felújítások és fejlesztések alatt állt.

A Voyager 2 már a Naprendszeren kívül jár

A Voyager 2 a mélyűr kutatásának egyik legfontosabb szereplője, a Földtől az egyik legmesszebb található ember alkotta műszer. Az űrszonda már a Naprendszeren kívül, a Földtől 18.8 milliárd kilométerre van, így a kommunikáció hosszú időbe telik, így az Október 29.-én leadott üzenetekre való válaszra mintegy 34 órát kellett várni, de az szerencsére 30.-án sikeresen megérkezett.

A DSN kommunikációs antennák korszerűsítése elengedhetetlen volt, mivel azt még az 1958-as Explorer 1 küldetéshez fejlesztették ki. A rendszer az év minden napján, azok minden órájában működik megbízhatóan, azonban már több mint 70 éves. A NASA a kommunikációs fejlesztésekkel, tesztekkel és tökéletesítésekkel olyan problémákat kerülhet el amelyek a közeljövőben, a marsi küldetésben megjelennének.

A földi antennákat felújították, az Ausztráliában, Canberrában található DSS 43 új hűtést és áramellátást kapott és kisebb elektromos fejlesztéseket is eszközöltek rajta. A pénteki rövid hívás volt a tesztelése a rendszernek. A rövid parancsokat a Voyager 2 hibátlanul teljesítette, mintegy bizonyítva, hogy a javítások és fejlesztések helyesen lettek elvégezve.

Egyre nehezebb a kapcsolattartás

A Voyager 2 azonban újra magányosan kell, hogy töltse az idejét, mivel kommunikációs rendszer nem lesz véglegesen aktív állapotba helyezve 2021 februárjáig. Ez a földi parancsnokság számára is aggodalmas, mivel ez idő alatt nem lesznek információink a hajóról. A fejlesztések azonban elkerülhetetlenek, mivel, ahogy a NASA kommunikációs programjának (SCaN) műveleti vezetője, Philip Baldwin mondta: egy majdnem 50 éves antenna esetében jobb proaktívnak mint reaktívnak lenni a kritikus karbantartásokkal kapcsolatban.

A Voyager 2 egyébként egy közös kiküldetésen vesz részt a Voyager 1-essel, céljuk, hogy a tudósokat képekkel lássák el a Naprendszerünkről, azon kívülről. Eddigi legnagyobb eredményüket 2019-ben a Nature magazinban publikálták, amely a helioszféráról, annak formájáról és működéséről szólt. A helioszféra a Nap körül lévő buborék, amely elválasztja azt a világűrtől, és ennek kutatásában a tudósoknak nagy segítségére voltak a Voyager által biztosított adatok.

A küldetés tervezett időtartama 5 év múlva fog lejárni.

Ajánlott csillagász programok és mobil alkalmazások

Az asztrológiai programot még 2013-ban fejlesztették PC-re, számos kényelmi és kereső funkcióval rendelkezik.

Android mobilra számtalan jobbnál-jobb csillagász alkalmazás létezik:
- Csillagkereső applikáció,
- Naprendszer - csillagászat,
- Sky Map - Csillagképek alkalmazás,
- NASA űrkutatás app..

Az iPhone készüléktulajdonosok pedig a Solar Walk Lite - Planetárium 3D alkalmazás segítségével nyerhetnek betekintés a csillagok világába. Ingyenes letöltést és jó szórakozást!


Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

A Raspberry Pi Alapítvány idén debütált első asztali számítógépükkel, a Raspberry Pi 400-assal. Az eszköz integrált billentyűzettel, 64 bites processzorral, 4GB memóriával, valamint £100 (kb. 40.000 Ft) alatti árral büszkélkedhet. Elsőre kicsit olyan, mintha egyenesen az 1980-as évekből szökött volna, de a látszat csal...
Szeptember 24-én tartotta éves bemutató konferenciáját az Amazon. A világ legnagyobb internetes kereskedője, a bolygó leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a vállalata egy sor új, innovatív terméket mutatott be a héten, melyek közül a legnagyobb figyelmet a két dolog kapta: az új Ring biztonsági kamera, mely gyakorlatilag egy drón...
A YouTube videókat ajánló algoritmusa elég furcsa zsákutcákba vezet el minket néha, ezért tegnap a Mozilla bemutatta az új böngésző bővítményét, a RegretsReporter-t, aminek célja egy közösségi kutatás azokról az ajánlásokról, amiknek a megnyomását a felhasználók megbánták. A cél, hogy az átlag felhasználó is jobban megérthesse a YouTube algorit...
A Walmart áruházlánc először szállított házhoz különböző rendeléseket drónnal. Ezek a kiszállítások csak egy kísérleti („pilot”) program keretein belül mennek végbe ezen a héten, az észak-karolinai Fayetville-ben. Egy izraeli, drón automatizálással foglalkozó start-up, a Flytrex szolgáltatja a technikai hátteret. Mindegyik drón 52 km/h...