Főoldal > Hirek > Gépek a korona vírus ellen

t: 524

Gépek a korona vírus ellen


A pandémia elleni harc egyik legnagyobb fegyvere lehet (sőt már most az) a mesterséges intelligencia. Egy ilyen algoritmus emberi aggyal felfoghatatlan mennyiségű adatot képes feldolgozni, majd szigorúan objektív kritériumok alapján dönteni, melynek nagy értéke lehet a politikai célok és előítéletek által meghozott intézkedések idejében.
Például BlueDot nevű mesterséges-intelligencia 2019 végén hívta fel a figyelmet „szokatlan tüdőgyulladásos esetekre” Wuhanban. Kilenc nappal ezután érkezett a WHO bejelentése: felfedeztek egy újfajta koronavírust a wuhani kórházban.

A mesterséges intelligencia működése

Hogyan előzte meg a gép az embereket? A BlueDot-ot beszélt és írott nyelv feldolgozására alkalmas szoftverrel és gépi tanulást lehetővé tevő algoritmussal látták el, melyet többezer forrásból származó adatok alapján korai vírusok felderítésére használ. Ezek a források például: egészségügyi intézetek, meteorológiai és állategészségügyi adatok. A folyamatosan termelődő, „végtelen” információ alapján a BlueDot segíthet nyomon követni a vírus terjedését. A szoftveren dolgozó szakértők nemcsak a kezdetét, hanem a terjedés sebességét és irányát is meg tudták jósolni, beazonosítva a fő csomópontokat. Mindezt úgy, hogy az ismert utazási szokásokra vonatkozó adatok alapján előre megtudta becsülni a wuhani lakosság mozgását.

Így azonban, hogy a vírus mégis elterjedt, miben segíthet még e technológia a járvány elleni harcban? A kínai Baidu cég, pekingi vasútállomáson használatban lévő szoftvere képes percenként 200 ember hőmérsékletének megmérésére biztonsági kamerákon keresztül, és kiszűrni mindenkit, akinek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 °C-t. Egy másik szoftver, melyet már 100 kínai kórházban munkába állítottak 5000 koronavírusos eseten tanulta meg pusztán egy mellkas CT-ből 20 másodperc alatt diagnosztizálni a betegséget. A beüzemelése óta 96%-os sikerrátával működik.

A mesterséges-intelligencia az előrejelzésen és a diagnosztizáláson túl a gyógymód keresésében is hasznosítható. Egy működő vakcina kifejlesztésének ára egymilliárd dolláron túl is lehet, időben pedig több évig (3-5-10) eltarthat. Szerencsére ez a múlt. A Google tulajdonában lévő DeepMind mesterséges-intelligencia kutató labor például a COVID-19 szerkezetében fellelhető fehérjékről új információt fedezett fel, mely segíthet a vakcina kifejlesztésében.

Robotok a vírus elleni harcban

Addig is a social distancing-ben is segítségünkre lehet a technológia. Kínában robotok visznek ételt és gyógyszert a betegeknek, majd fertőtlenítik a szobát, más robotok rizst főznek emberi felügyelet nélkül, ezzel csökkentvén a veszélyeztetett emberek létszámát az épületben. A kórházon kívül közösségi tereken osztanak kézfertőtlenítőt. Seattleben az orvosok robotokat használnak a betegekkel való kommunikációra és a gyógyításukra, ezzel minimalizálva a szükséges érintkezések számát, az Amazon pedig az első csomagszállító drónok beüzemelését is tervezi.

A gépi tanulást alkalmazó szoftverek már évek óta a jövő nagy üzleti lehetőségének tűnnek és gazdasági szerepüknek növekedését pedig a koronavírus járvány csak növelheti; ellentétben a globális gazdaság jelentős részével, mely súlyos visszaesést él meg.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

A Zoom elképesztő sikerre tett szert 2020-ban, és most a teljes életünket digitalizálni készül. Keveset gondolkozunk azon kik és mik lehetnek a koronavírus járvány győztesei, azonban, ha mégis megtesszük, talán elsőként juthatna mindenkinek az eszébe a videó konferencia platformok. Ezek közül is a Zoom ment a legnagyobbat, mely az elmúlt 6 hónapban
A Playstation 5 mellé kiegészítő hardverek széles köre jár, így vezeték nélkül működő headset, kamera, és a töltőállomás a Dual Sense kontrollerekhez is. A Sony nyilvánosságra hozott képeket a Playstation 5 külleméről, valamint a konzolt kísérő kiegészítőkről is. Az új gépen és a kiegészítő eszközökön a fehér lett a domináns szín, a fekete ...
Az Apple egy kiterjesztett valóság (AR) szemüveget tervez kiadni 2021-ben, Apple Glass néven. Az eszköz telefon-függő lesz, azaz csak Iphone-nal párosítva lehet használni, így a processzor kapacitás nagy részét a telefonra lehet hárítani. Ennek két előnye van, egyrészt könnyebb és kompaktabb szemüvegek készülhetnek, másrészt ...
Az ilyen óriási, és emberek millióit elérő oldalaknál nagy hírértéket jelent, ha változtatnak az oldaluk elrendezésén, hogy aztán hetekig vita téma legyen, hogy a régi volt a jobb, vagy az újabb. Nézzük meg a YouTube-nál mi a helyzet.