Főoldal > Hirek > 5G: A leggyorsabb internet valaha

t: 600

5G: A leggyorsabb internet valahaNemsokára mindenkinek elérhető lesz az új generációs mobilinternet, aki beruház egy új telefonra. A sokat emlegetett 5G jelentősen gyorsabb lesz, és ennek több előnye van, mint gondolnánk.

A már évek óta reklámozott és feldicsért 5G internet egy évnyi hullámzó sikerességű bevezetés után itt van, mostantól elérhetőek azt használni tudó eszközök is (lásd: Samsung Galaxy S10). Szóval tudjunk, hogy gyorsabb lesz és alacsonyabb reakció ideje lesz, de mégis mennyivel?

Gyorsabb mobilinternet

Mérések szerint az 5G mobilinternet akár 1 gigabite/másodpercet is bír. Átlagosan minimum 10, de akár százszoros gyorsulás is elvárható, függően a hálózati lefedettségtől és a készüléktől és mindenképpen gyorsabb lesz az otthoni, optikai kábellel érkező internetnél. Hogy érzékeltessük egy kicsit: másodpercek alatt le lehet majd tölteni egy évadnyi Trónok Harcát (az HBO hivatalos alkalmazásából, amit itt elérhető ).

A gyorsaság mellett a reakcióidő is sokat javul. Természetesen ez is egyfajta gyorsaság, könnyű összekeverni a kettőt. A reakcióidő, avagy az angolban „alacsony lappangási idő” azt jelenti, hogy mennyi idő telik el az alatt, hogy rányomsz egy Youtube linkre, vagy elkezdesz stream-elni Netflixről , és aközött, hogy a hálózat erre reagálva elkezdi betölteni/lejátszani a videót. Jelenleg ez az akadási idő 20 milliszekundum körül van, ami igen kevésnek tűnik, azonban az 5G-vel ez 1-re is csökkenhet.

Gyorsabb játék, önvezető autók az 5G-vel

Ez radikálisan javíthatja a telefonos játé élményét, legyen az egy megszokott PUBG , vagy a Microsoft és a Samsung alkujával létrejövő xCloud . A Zoom meetingeknél tapasztalható csúszás is minimálisra csökken, így kevesebbszer fogunk véletlen egymás szavába vágni. Nagy ugrást hozhat ez az önvezető autók ügyében is, ugyanis, ha ilyen gyorsan tudnak majd élőben kommunikálni, az jelentősen javítja majd a képességeiket a biztonságos vezetésre. Olvasni lehet egy nagyon sci-fi szagú előnyről is, mégpedig, hogy eljön a táv-műtétek ideje. Robotkarok már készenállnak, amik képesek műtétet elvégezni, 5G-vel már az orvos bárhonnan irányíthatja azokat.

Az 5G felgyorsíthatja az okos otthonok létrejöttét, ugyanis sokkal több dologgal képes lesz majd csatlakozni. Olcsóbb és könnyebb lesz beüzemelni a házunkat, ahol akár távolról irányíthatjuk a fűtésünktől a redőnyeinken át a kávé gépünkön át mindent.

Nem okoz koronavírust az 5G mobilhálózat

Két problémát lehet hallani az 5G egészségügyi hatásairól. Amit már az előző mobilhálózatokról is hallani lehet, hogy a jelek rákot okozhatnak egyelőre se bizonyítva se cáfolva nem lettek. Amit újonnan lehet olvasni, hogy COVID-19 megbetegedést segítik elő, az azonban teljes hazugság. Ez egy összeesküvés elmélet, ami igen népszerű lett a Redditen és Youtube-on.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Úgy tűnik a Facebook elkezdi a régóta rebesgetett integrációt az üzenet küldő applikációi között. Péntek este sok amerikai felhasználónak, mind Androidon mind iOS-en felugrott egy ablak az Instagram mobil appjának megnyitásakor, ami egy új frissítésről adott hírt. Az értesítés azt írta, hogy „van egy új módja az üzenetküldésnek Instagramon”, és....
Szorosabbra fűzi egymással az együttműködést a Samsung és a Microsoft. A két cégre egyszerre nehezedik nyomás az Apple integrált rendszere miatt, ezért összekapcsolhatóvá teszik a rendszereiket, így például a Samsung telefonunkkal több programot is irányíthatunk távolról a Windows 10-t futtató számítógépünkön
Mostantól Facebookon is megtalálhatjuk a kedvelt zenéinket és a hozzájuk tartozó videóklipet, amivel Facebook ezzel egyértelműen a Youtube babérjaira tör. A szolgáltatás először csak az Amerikai Egyesült Államokban lesz elérhető, azonban mindenhol tervezik bevezetni.
A Samsung Galaxy Buds elnevezésű új bluetooth-os fülhallgatójáról és a Galaxy Watch 3 okosórájáról is kerültek ki információk még a megjelenés előtt. Ezt természetesen köszönhetjük különböző nem hivatalos szivárogtatásoknak is, de a koreai cég sem titkolózik, ugyanis még a piacra dobás előtt megjelent mindkét hordható okoskiegészítő hivatalos ...