Főoldal > Hirek > Az Apple szemüveg elhozza a jövőt

t: 243

Az Apple szemüveg elhozza a jövőtAz Apple egy kiterjesztett valóság (AR) szemüveget tervez kiadni 2021-ben, Apple Glass néven. Az eszköz telefon-függő lesz, azaz csak Iphone-nal párosítva lehet használni, így a processzor kapacitás nagy részét a telefonra lehet hárítani. Ennek két előnye van, egyrészt könnyebb és kompaktabb szemüvegek készülhetnek, másrészt az ára is fogyasztóbarát lehet. Ez utóbbi körülbelül 500 dollár lehet (153 ezer dollár) iparági pletykák szerint, ami tényleg nem drasztikusan nagy egy ilyen innovatív termék esetében.

Forradalmi technológiai újítások

Az Apple Glass LIDAR szenzorral, azaz lézer alapú távérzékeléssel is fel lesz szerelve, amit az amerikai cég először a már bejelentett, új Ipad Pro-val fog debütáltatni. Ez az alkatrész a 3D-s szkennelésért felel, azaz akár a teret be tudja szkennelni körülöttünk, hogy élethűen helyezzen bele virtuális tárgyakat, akár magukat a tárgyakat beszkennelhetjük („digitalizálhatjuk”), hogy később elő tudjuk hívni. Az Apple szerint a LIDAR volt az, ami hiányzott eddig a kiterjesztett valóság elterjedéséhez, és mind a fogyasztóknak mind a fejlesztőknek.

A szemüveg működésének még egy fontos tulajdonsága lesz a „gesture control” azaz a gesztusokon/kézjeleken alapuló irányítás. Ez forradalmi újítás lenne az iparágban, ugyanis eddig telefonnal/távirányítóval irányított szemüvegekről lehetett hallani, ami valljuk be nem optimális. Ehelyett tehát az Apple Glass-t az előtte megtett kézmozdulatainkkal tudjuk irányítani, érintés nélkül.

Felhasználói élmény

A kiterjesztett valósággal működő termékek egyik legnagyobb hátránya eddig a tartalom hiány volt. A szakértők, kutatók és tanácsadók azonban nem tartanak ettől. Szakmai konszenzusnak tűnik, hogy az Apple üzleti magatartása sosem az, hogy csak egy nagy teljesítményű hardvert dobjanak piacra. A stratégia szerint az új eszköznek illeszkednie kell a többi eszköz által felépített „Apple ökoszisztémába”, azaz hasznos része kell legyen a fogyasztó mindennapjainak. Az ehhez készülő programok egy részét pedig remélhetőleg lesz esély tesztelni az új Ipad Pro-n.

Az Apple Glass-ről ennél többet nem igazán lehet tudni (azon túl, hogy vezeték nélkül lehet majd tölteni – de ezen már nem lepődünk meg. Az biztos, hogy az AR rengeteg lehetőséget ad játékok fejlesztésére is (lásd: Pokemon Go), azonban az Apple-től várható, hogy más területeket is próbálnak majd lefedni, így valószínűleg oktatásra is lehet majd használni a szemüveget, valamint a mérnökök és grafikusok vehetik majd igazán nagy hasznát (mint az Apple Pencilnek is).

Ami a mindennapi felhasználót illeti, például városnézésnél információt szerezhetünk bármiről amire csak nézünk. Otthon pedig az IKEA Place lakberendező alkalmazással berendezhetjük az otthonukat megvásárolni tervezett bútorokkal, hogy még a pénz elköltése előtt tiszta képet kaphassunk, hogyan nézhet majd ki otthonunk. Ezen kívül számtalan még nem ismert előnye lehet az Apple Glass-nek.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Az ilyen óriási, és emberek millióit elérő oldalaknál nagy hírértéket jelent, ha változtatnak az oldaluk elrendezésén, hogy aztán hetekig vita téma legyen, hogy a régi volt a jobb, vagy az újabb. Nézzük meg a YouTube-nál mi a helyzet.
Most már létrehozhatunk egy új videocsevegő szobát közvetlenül az Instagram-ról. Az Instagram most lehetőséget kínál új Messenger szobák létrehozására és meghívhatjuk barátainkat, hogy csatlakozzanak a beszélgetéshez közvetlenül az alkalmazásból. A Facebook a múlt hónapban mutatta be a Messenger szobákat, hogy konkurenciát állítson...
Elméletileg minden, amire szükséged van egy gyönyörű új router és máris gondtalan vezeték nélküli kapcsolatot kapsz otthonodban vagy kis irodádban. Mégis a gyakorlatban a vezeték nélküli vétel gyakran interferencia problémáktól szenved.
A Microsoft szerdán számos új terméket mutatott be, köztük a Surface Go 2-t és a Surface Book 3-at. Mind a Surface Go 2, mind a Surface Book 3 változatot kínálják a fogyasztói és a vállalati piacok számára. A Surface Go 2 és a Surface Book 3 kereskedelmi verzióit a Windows 10 Pro-val együtt szállítják...