Főoldal > Hirek > Robot farmerek a mezőgazdaságban

t: 413

Robot farmerek a mezőgazdaságbanNagy-Britanniában, Shropshire-ben egy kísérletként önműködő robot farmerekkel működő mezőgazdasági blokkot hoztak létre, amelyben a dolgos munkáskezeket nem az emberek, hanem a robotok és drónok adták.

Robot farm

Egy Yorkshire-i vállalkozás és az állam közös beruházásából született meg a Hands Free Hectare kezdeményezés, amelyben elsődleges cél volt, hogy egy olyan gazdaságot alkossanak meg, amelyen automata gépek és drónok működtetnek. Egyetlen szabály, hogy élő személy közvetlenül nem vehet részt semmilyen munkálatban.

A modern traktorok GPS alapján vezetik magukat és saját fedélzeti számítógépük segítségével határozzák meg, mennyi növényvédőszert, vagy trágyát kell a föld adott részén felhasználni. Így tehát logikusnak tűnt következő lépésként ezeket a járműveket teljesen önállóvá tenni, elvégre ugyanez a folyamat zajlik le az önvezető autók és tömegközlekedési járművek esetében is.

Ezek a traktorok viszont kifejezetten nagyok és a méret a pontosság rovására mehet ha távvezérlésről van szó. Így a projekt keretein belül speciális, kisebb méretű gépeket alkalmaztak, amelyek olcsóbbak is.

A kis traktor mellett robot farmerként dolgoztak még aratógépek, egy mintagyűjtó kis gép videózta folyamatosan a termést, illetve drónokkal légifelvételeket készítettek, hogy felmérhessék a növekedést és eredményességet.

Automata gazdaságoké a jövő

A projekt végül sikeres lett, 4,5 tonna tavaszi árpát sikerült begyűjteniük úgy, hogy azokhoz emberkéz sohasem ért. Egy amerikai cikk szerint a globális piacon ezek a mezőgazdasági robotok 13 millió angol fontot is érhetnek 2020-ra. A saját mezőgazdasági termények előállítása Nagy-Britanniában a brexit miatt ráadásul különösen fontos lehet.

A robot farmer projekt nem áll meg. Első sikereiken felbuzdulva tovább próbálkoznak, olyan összetettebb traktorokat is bevetnek, amelyek az ültetéstől az aratásig mindent tökéletesen meg tudnak csinálni a földeken.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Kínai kutatók legújabb tanulmányukban a Google Mesterséges intelligenciájáról alkotnak nem túl fényes véleményt. Azt is állítják még, hogy az Apple Siri ennek a felével sem ér fel tudásban.
A kínai ZTE mobilgyártó vállalat legújabb húzótermékén, az Axon M-en dolgozik, amelynek legnagyobb érdekességei, hogy két kijelzőt kap amelyeket egy hajtással egy nagy, 6,8 collos képernyővé alakíthatunk.
A Microsoft pénteken bejelentette, hogy elkészült végre a Marea transzatlanti internet kábel, amely 4700 mérföldre húzódik Virginia Beach, Virginia és Bilbao, Spanyolország között. A Microsoft, a Facebook és a Telxius globális telekommunikációs infrastruk
A napokban mutatták be a teljesen elektromos H1-es Hummer-t, ráadásul nem is akárki rántotta le a leplet a járműről. Maga a Terminátor, azaz Arnold Swarzenegger konferálta fel a prototípus terepjárót.