Főoldal > Hirek > Facebook-on terjed a Locky zsarolóvírus

t: 1436

Facebook-on terjed a Locky zsarolóvírusLegújabb fenyegetést a Locky zsarolóvírus jelenti, amely Facebookon is jól terjed. Nagyon résen kell lennie az embernek, ha internetezik. Egy pillanatra lankad a figyelme, rákattint valamire amire nem kellene és máris kész a baj.

Zsarolóvírusok

A zsarolóvírusok kifejezetten nagy veszélyt jelentenek a gyanútlan felhasználókra, magas helyen állnak a webes fenyegetések listáján. Sokszor e-mailek csatolmányaként vagy nem megbízható weboldalakon terjednek, most viszont a közösségi médiának hála már az egyszerű chat üzenetekkel is elérhetnek minket. A zsarolóvírusok (angolul ransomware) lényege, hogy az áldozat gépére kerülve azonnal titkosítanak minden fájlt és egy üzenetet hagynak csak, amiben megadják a számlaszámot, ahová a váltságdíjat várják a fájljaink visszakapásáért cserébe. Már ha a pénz elutalása után tényleg állják a szavukat a hackerek... Ha netán a támadóknak sikerül igazán kényes tartalmakhoz jutniuk, többmilliós összegeket sem félnek elkérni, hiszen az áldozat a markukba kerül. A hackerek titkosító algoritmusai is folyamatosan változnak, ezért nehéz jó ellenszert találni, bár nemrég az egyik legelterjedtebb ilyen vírust sikerült dekódolni, így például a CryptXXX dekódolása már lehetséges.


Locky ransomware vírus

A Locky ransomware vírus trükkje abban áll, hogy a közösségi hálón támad. LinkedIn vagy Facebook üzenetben jelenik meg, mint kép, amelyet a másik fél küldött. Rákattintva viszont nem a szokásos képnézegető jelenik meg, hanem egy letöltés ablak a böngészőtől. Letöltés után mikor a felhasználó megnyitná a képnek gondolt fájlt, a Locky neki is áll titkosítani a fájlokat és már el is vesztette a fájljait a következő áldozat. A folyamatról egy szemléletes, rövid YouTube videó is készült, amelyet érdemes megnézni, hogy tudjuk mit NEM szabad tenni.
Biztonságtechnikai kutatók már felvették a kapcsolatot a közösségi média szakembereivel, hogy a vírusok terjedésének ezt a lehetőséget valahogyan kiküszöbölhessék.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Egy akkumulátor ami másodpercek alatt feltölthető és napokig használható? Hamarosan tényleg eljöhet ennek is az ideje, a University of Central Florida kutatói már elkészítették a prototípusokat.
Elon Musk nem tud leállni, most gyors és olcsó internetet álmodott mindenkinek. Sorra jön az újabb és újabb ötleteivel, amelyek komoly technológiai fejlődést jelentenek. De nem csak a levegőbe beszél, hamarosan a bolygót lefedő internetes hálózatot készít
Mi az örök fiatalság titka a filmgyárban? A hollywood-i filmsztárok elképzelhetetlen vagyonokat költenek szépségük és fiatalságuk megőrzésére. Személyi edzők, szépségápolási termékek, sminkesek és plasztikai sebészek tartják őket mindig formában. Ezek vis
A mai naptól kezdve a népszerű beszélgető alkalmazás, a WhatsApp új funkcióval bővül: ezentúl videóhívásokat is intézhetünk vele. Ezzel beáll a FaceTime, Skype, Facebook Messenger, és Google Duo sorába.