Főoldal > Hirek > Online fiókjaink biztonsága

t: 137

Online fiókjaink biztonságaBizonyára már elég sok emberrel megtörtént az a szomorú eset, hogy bármelyik online platformon szereplő fiókját valaki feltörte. Ez elég kellemetlen helyzeteket is hagyhat maga mögött, ugyanis nem lehet tudni, hogy a hacker nem-e lopott adatokat, nem változtatta-e meg a jelszót, amivel számunkra elérhetetlenné tette a felhasználói felületünket. Ez az egyre gyakoribb probléma bizonyára már rengeteg embernek okozott kellemetlenséget. Van-e erre olyan megoldás, amivel nem kell egy elég hosszú, és rengeteg karaktert tartalmazó jelszót beállítanunk? Van!

Kétfaktoros hitelesítés

A fiókok védelme nem is olyan bonyolult, mint amire gondolna az ember hirtelen. Egyes felületeken van egy bizonyos, úgynevezett kétfaktoros hitelesítési lehetőség. Ez nem egy nehezen megérthető dolog, egészen egyszerűen az a feladata, hogy az alap választott biztonságos jelszó mellé megadhatunk egy olyan adatot, kulcsszót, vagy bármit, ami az adott programban lehetséges, ami talán másoknak nem, de nekünk teljesen egyértelmű. Legyen ez akár egy olyan kulcsszó, ami valami kedves és fontos emléket idéz fel bennünk, vagy akár bármilyen adatot, amit biztosan nem tud más rólunk.

Kétfaktoros hitelesítés – Apple

A világon közel 2 milliárd ember rendelkezik Apple termékkel, melyet minden nap használ. Ehhez elengedhetetlen az, hogy legyen egy saját Apple ID-nk. Ezzel tudunk belépni a saját Apple felhasználói fiókunkba. Amikor az ember vesz például egy új iPhone készüléket, és előtte még soha nem rendelkezett eggyel sem, akkor első sorban létre kell hoznia egy felhasználói fiókot.

Ehhez egy e-mail cím és egy biztonságos jelszó szükséges, melyekkel később be tudunk jelentkezni új készülékekbe, vagy akár alkalmazásokba is. Ahhoz, hogy aktiválni tudjuk a kétfaktoros belépést, első sorban a Beállítások-hoz kell mennünk. Innen az Apple ID megnyitásával kiválaszthatunk egy olyan lehetőséget, hogy Jelszó és biztonság. Ez lesz az a hely, ahol be tudjuk állítani.

Amint megtörtént ennek az aktiválása, minden alkalommal, amikor be szeretnénk valahova lépni az Apple ID-val, akkor egy szöveges SMS-ben fogunk kapni egy kódot, amit kérni fog tőlünk eszközünk, vagy a program, ahová be szeretnénk lépni.

Kétfaktoros hitelesítés – Instagram

Az Instagram applikációt szerintem be sem kell mutatni. Havonta több mint 1 milliárd ember használja ezt a közösségi platformot. Az Instagram a Facebook tulajdona, és használható android-os és iOS-es eszközökön is. Lehet regisztrálni akár e-mail címmel, vagy már meglévő Facebook fiókkal is, de ezek nélkül is létre lehet hozni egyet.

Ezen a platformon a kétfaktoros belépést úgy lehet beállítani, hogy a Beállításoknál a Biztonság menüben található Kétfaktoros hitelesítésre megyünk. Használhatsz ehhez SMS-es verziót, vagy egyéb bejelentkezési felületeket is. A lényeg az, hogy hitelesített telefonszámmal rendelkezz.

Kétfaktoros belépés – Facebook

A már korábban említett Facebook-ot világszerte közel ugyanannyian használják, mint az Instagramot. Mindkét platform rengeteg információval és képekkel rendelkezik rólunk, így érdemes ezeknél beállítani a kétfaktoros belépést, ezzel megnehezítve azon emberek életét, akik előszeretettel törnek fel fiókokat és lopnak el adatokat, képeket, vagy videókat.

Ahhoz, hogy ezt be tudjuk állítani a Facebook-on, először be kell lépnünk a Beállítások és adatvédelem nevezetű lenyíló menübe, majd onnan az Adatvédelmi hivatkozások részen találhatjuk meg a kétfaktoros hitelesítés alkalmazását. Itt is, mint az Instagramnál egy hitelesített telefonszámmal kell rendelkeznünk, ugyanis oda küldhetik a belépési kódot nekünk.

Kétfaktoros belépés – Google

A Google az egyik legelterjedtebb és legnagyobb vállalt az összes közül. Mindössze egy fiókkal rengeteg alkalmazáshoz juthatunk hozzá, mint például a YouTube-hoz, a Google Fordító-hoz és még sok máshoz. A Google egy eléggé összetett széleskörű szolgáltató, így igazán védelemre szorul fiókunk.

A legegyszerűbb módja ennek az, hogy ha egyből a hivatalos kétlépcsős azonosítás oldalra lépünk. Nem lesz másra szükségünk, mint Google fiókunk jelszavára, és hitelesített telefonszámunkra, melyre kapjuk majd a biztonsági kódot SMS formájában. Mielőtt az SMS megérkezik egy e-mailt kapunk, amiben megkérdezik tőlünk, hogy mi szeretnénk-e bejelentkezni. Amennyiben igen, csak rá kell nyomni és máris érkezik az SMS. Ennyire egyszerű!

Végezetül

Mint láthatjuk, nem is olyan bonyolult fiókjainkat megvédeni. Sokat segít, ha az illető nem fér hozzá a kétfaktoros védelem miatt, hiszen így biztonságban maradnak adataink és egyebek, illetve nekünk is jobb érzés tudni azt, hogy megbízhatunk a védelemben. Mindenképpen megéri kétfaktoros védelmet beállítani, hiszen ez a 2 perces művelet sok fájdalmas és kellemetlen pillanattól menthet meg bennünket.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Bár az okosórák koncepciójának közel 70 éves történetük van, mégis az elmúlt pár évben törték át a nagy határt. A mai világban alig akad olyan ember, aki ne ismerné ezeket a kütyüket. Rengeteg ember rendelkezik saját okosórával, mégis mindegyik különbözik egymástól. Hogy miért?...
Bár 2020 nem úgy alakult, ahogyan az újévi fogadalmaink szerint terveztünk, mégis elmondhatjuk, hogy a technológián belül sikerült idén is megszavazni a kedvenceket és a legnagyobb csalódásokat is. Mint minden évben, 2020-ban is jeleskedtek a tech dolgokon belül az új megjelenések, melyek okoztak nagy örömöket és meglepetéseket is.
Biztos vagyok abban, hogy a Facebook által fejlesztett Messengert senkinek nem kell bemutatni. Maga a közösségi platform 2011 óta van jelen mindennapjainkban, folyamatosan bontakozik ki és mutat új dolgokat Nekünk. Bár sokan használjuk minden nap, adataink sosem voltak teljes mértékben biztonságban a fejlesztők elől...
Biztosan nem fog senkit meglepni, ha azt mondom, hogy rengetegszer gondolkoztam el azon, vajon hogyan tudok legálisan videót, vagy zenét letölteni a YouTube-ról. Mindenkiben ott lakozhat a kérdés, hogy erre van-e egyáltalán alternatív megoldás, vagy sem. Azt kell hogy mondjam, hosszú évek után itt van legális opció.