Főoldal > Hirek > Internetes zaklatás – Cyberbullying veszély

t: 296

Internetes zaklatás – Cyberbullying veszélyAz internet elterjedésével a világ számos pozitív, előremutató dolgot kapott, amit kamatoztatni tud, de sajnos ahogyan mindennek, ennek is van árnyoldala.

Mi is a Cyberbullying?

A cyberbullying (internetes zaklatás) a modern kor legjellemzőbb kiközösítési, fenyegetési formája, ami durvább csúfolódásból, kárörvendésből, rosszabb esetben nem kívánt képek, videók kiposztolásából áll. Leginkább a kamaszok körében van jelen, de a felnőttek körében sem ritka.

A cyberbullying az interneten keresztül érheti utol gyermekünket, mely személyiségfejlődésének, illetve önbecsülésének szempontjából rendkívül káros módon fejti ki hatását. Ahogy a fiatalabb korosztályon belül egyre inkább terjed az internetes zaklatás, úgy a hatóságok is egyre határozottabban próbálnak fellépni ellene, akár a törvényhozás szintjén is.

A cyberbullying milyen veszélyeket rejt a gyermekekre nézve?

A cyberbullying ugyan úgy, mint a többi bántalmazási forma, rossz érzéseket kelt a gyerekekben. Aláássa az önértékelésüket, az önbizalmukat, súlyosabb esetben a barátaiktól is elszigetelheti őket. Ennek következményeképp a gyerekek magukra maradhatnak, szorongani kezdhetnek, feszültté válhatnak, teljesítményükre kihatással lehet az, hogy nem élhetik a megszokott, hétköznapi életüket. Szétszórttá válhatnak, elszakadhatnak korábbi kapcsolataiktól, iskolai eredményeik romlani kezdhetnek, sőt, még a szülőkkel való kapcsolatuk is megromolhat.

Az internetes zaklatás miatti feszültség hosszú távon egészségkárosító hatású, mentális, pszichés betegségekkel és valódi fizikai tünetekkel párosulhat. Rosszabb esetben a gyerekek önkárosító magatartással próbálhatnak meg átlendülni a kialakult helyzeten, vagdosni kezdhetik magukat, vagy a legsúlyosabb esetben saját életük ellen is fordulhatnak.

Hogyan védekezz az online zaklatás ellen?

Gyermekeinknek már a kezdetektől fontos elmagyaráznunk, hogyha valaki zaklatja, csúfolja, vagy megfélemlíti őket az interneten, azt ne titkolják el. Szóljanak a szülőnek, egy családtagnak, vagy egy pedagógusnak, akiben megbíznak. A lényeg, hogy egy felnőtt tudjon a dologról, aki aztán az online internetes zaklatóval szemben megteheti a szükséges lépéseket.

A szülők számára elsősorban azt fontos megérteni, hogy ha elveszik a gyerekektől az elektronikai eszközöket, töröltetik a profiljaikat, vagy rendszeresen beleolvasnak levelezéseikbe, azzal valójában nem tuják kontrollálni a helyzetet. Sajnos azzal, hogy elérhetetlenné tesszük az internetet, a helyzet egyáltalán nem oldódik meg.

A legegyszerűbb védekezési forma az internetes zaklatás ellen, ha addig nem engedjük kitenni gyermekünket az internet veszélyeinek, ameddig csak lehet. Ha ez valamilyen oknál fogva nem megoldható, alkalmazzunk szülői felügyelet programokat, mint például az Androidos eszközökre letölthető Qustodio, vagy az IOS-en és Windows-on elérhető Kaspersky Safe Kids. Az ehhez hasonló programokkal tudjuk kontrollálni, hogy gyermekeink mikor, és melyik oldalakat látogatják. Állíthatunk be időkorlátot, hogy mondjuk este már ne tudjanak internetezni, vagy játszani. Beállíthatjuk azt is, hogy mennyi legyen egy napra a maximális képernyőidő, azaz a használati órák maximuma. Továbbá a legtöbb ilyen, és ehhez hasonló alkalmazás rendelkezik beépített térképpel, melyen nyomon követhetjük, hogy az online térben gyermekünk mikor, és merre jár.

Azt is fontos kiemelni, hogy ezek a programok sem tudják teljes mértékben megelőzni az internetes zaklatást. A legfontosabb, hogy beszélgessünk gyermekünkkel. Mondjuk el, hogy mit szabad, és mit nem. Mettől meddig, illetve hol szabad használni az okoseszközöket. Meg kell tanítanunk őket a helyes használatra, hogy ne lopják el tőlük, vagy az iskolában ne terelje el a figyelmüket.

Biztosítási védelem Cyberbullying esetére

Mint ma már szinte mindenre, az INSURA online felületén a cyberbullying-ra is köthetünk biztosítást. Elsőre talán furcsán hangzik, de rengeteg előnnyel jár.

A cyberbullying biztosítás egyszerre több gyermekre is megköthető, amivel a díj természetesen kedvezőbb. Ezen felül a biztosítás internetes zaklatás esetén megtéríti a pszichológiai konzultációkat, jogi tanácsadást, jogi beadvány elkészítését, továbbá a felmerülő utazási költségeket a pszichológiai konzultáció és jogi tanácsadás vonatkozásában. A cyberbullying biztosítás a világ minden táján érvényes. Valamint azt is fontos kiemelni, hogy a biztosítás nem csak a biztosító által megjelölt pszichológusra terjed ki, magunk is kereshetünk olyat, aki számunkra szimpatikus, illetve úgy gondoljuk, hogy gyermekünk számára megfelelőbb lehet.

A „Cyberbullying biztosításról” a linkre kattintva kaphatsz bővebb információt.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

A Voyager 2 űrszonda 43 évvel ezelőtt, 1977 Augusztusában hagyta el a földet kutatási célokkal. Azóta folyamatos kapcsolatban áll a NASA földi irányító központjával, azonban idén márciusban ezt megszakították. Az ügynökség azért hagyta egyedül az űrszondát, hogy a Voyager 2 több mint 70 éve kifejlesztett kommunikációs berendezését, a Deep Space...
A Raspberry Pi Alapítvány idén debütált első asztali számítógépükkel, a Raspberry Pi 400-assal. Az eszköz integrált billentyűzettel, 64 bites processzorral, 4GB memóriával, valamint £100 (kb. 40.000 Ft) alatti árral büszkélkedhet. Elsőre kicsit olyan, mintha egyenesen az 1980-as évekből szökött volna, de a látszat csal...
Szeptember 24-én tartotta éves bemutató konferenciáját az Amazon. A világ legnagyobb internetes kereskedője, a bolygó leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a vállalata egy sor új, innovatív terméket mutatott be a héten, melyek közül a legnagyobb figyelmet a két dolog kapta: az új Ring biztonsági kamera, mely gyakorlatilag egy drón...
A YouTube videókat ajánló algoritmusa elég furcsa zsákutcákba vezet el minket néha, ezért tegnap a Mozilla bemutatta az új böngésző bővítményét, a RegretsReporter-t, aminek célja egy közösségi kutatás azokról az ajánlásokról, amiknek a megnyomását a felhasználók megbánták. A cél, hogy az átlag felhasználó is jobban megérthesse a YouTube algorit...