Főoldal > Hirek > Álhírek a Facebookon

t: 634

Álhírek a FacebookonAz információ hatalom. Ebben a korban hírből és álhírből sincs hiány. De vajon melyik hír igaz és melyik álhír és átverés? Hol ferdítenek és hol marad ki a lényeg a tudósításokból? A közösségi oldalak, a Facebook jó helyet kínálnak az álhírek terjedésének.

Álhírek mindenütt

Mivel az utóbbi időben rendszeresen támadták a sok álhír terjedése miatt, a Facebook úgy döntött, hogy az Egyesült Királyságban felveszi a kesztyűt és megpróbálja kisöpörni a hazugságokat, a kamu híreket az oldalról. Habár eddig is egy több ezer fős adminisztrátor csapat tartotta a szemét az oldal minden rezdülésén.

Elmondásuk szerint már így is több tízezer hamis hírt terjesztő oldalt számoltak fel, és azokat a felhasználókat is szemmel tartják, akik ebből a szempontból gyanúsan viselkednek. Ez az álhírfigyelő módszer rengeteg időt és odafigyelést igényel, ráadásul az emberi tényező is szerepet kap. De hát mit is tehetne pár ezer ember a több milliárd felhasználó irgalmatlan mennyiségű információömlésével?!

Fact Check a Facebookon

Így a Facebook új módszerhez fordult és előkapta a kalapból a Fact Check nevű szolgáltatást. Ez a tényellenőrző rendszer ugyan nem állítja le az álhírek elterjedését, de legalább segít megjelölni azokat. Így ha szembejön egy hírértékű bejegyzés, akkor a következő minősítéseket láthatjuk rajta: igaz, javarészt igaz, félig igaz, javarészt hamis, hamis vagy hatalmas nagy hazugság.

A briteknek ez nem volt elég és addig nyomakodtak, míg a Facebook egy szokatlan megoldással állt elő. A legnagyobb lapok oldalán reklámot jelentetett meg, amelyben felhívja az olvasók figyelmét arra, hogy mindig ellenőrizzék a hírek igazságtartalmát. Ehhez 10 pontba szedett listát is adtak, mely a következőket sorolja:

1. Legyen szkeptikus a hír címével
2. Alaposan nézze meg a honlap címét
3. Vizsgálja meg a hír forrását
4. Nézze meg, nem helytelen-e a formázás
5. Fontolja meg a képen látottakat
6. Ellenőrizze a hír publikálásának dátumát
7. Ellenőrizze a felsorolt bizonyítékokat
8. Más híreket is tekintsen meg a témáról
9. Tegye fel a kérdést: ez egy vicc?
10. Néhány hír szándékosan hamis (szatirikus)


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Hiába a sok figyelmeztetés és felhívás, az internetezők nehezen fogadják el, hogy váltsanak át bonyolultabb jelszavakra, pedig nagyon fontos lenne a biztonságos jelszó választás. Minél egyszerűbb a jelszó, annál könnyebb feltörni a fiókot és visszaélni...
A leginkább ismert Mac-es videókonverter programok egyikét, a Handbrake-et hackerek használták ki, hogy általa juttassák el trójai vírusukat a gyanútlan letöltők gépeire. A fejlesztők későn vették észre a támadást és időközben többekhez is eljuthatott a k
Az okostelefonok korában, a processzorok és memóriák csatájában, ahol a mobilkijelzők felbontása már az asztali gépekével vetekedik, be-beesik egy olyan készülék amely szembemegy az árral és az egyszerűségre törekszik.
Előrukkolt a Microsoft az új Surface Laptoppal, melyet elsősorban diákoknak készített. A laptop vékony és elegáns, a Macbook Air felkötheti a nadrágját.