Főoldal > Hirek > Vírusos videókonvertert terjesztettek Mac-ekre

t: 570

Vírusos videókonvertert terjesztettek Mac-ekreA leginkább ismert Mac-es videókonverter programok egyikét, a Handbrake-et hackerek használták ki, hogy általa juttassák el trójai vírusukat a gyanútlan letöltők gépeire. A fejlesztők későn vették észre a támadást és időközben többekhez is eljuthatott a kártékony program.

Hackerek támadása

A hackerek ügyeskedésükkel elérték, hogy az egyébként nyílt forráskódú Handbrake szerverét feltörve, oda a saját kódjukat tegyék fel. Így aztán bárki aki le akarta szedni magának a videókonvertert, a már vírussal megfertőzött verziót kapta meg.

Azóta természetesen a fejlesztők eltávolították a kérdéses verziót, de felszólításukban mindenkit figyelmeztetnek, hogy akik május 2. és 6. között telepítette a szoftvert, az jó eséllyel a trójai vírust is megkapta.

Trójai vírus eltávolítása

A fejlesztők hibázásuk észrevétele után egy meglehetősen részletes és jó eltávolítási módszert közöltek, amellyel a fertőzött gépeket tisztíthatják meg az áldozatok.

Első lépés a felismerés, hogy vajon tényleg vírustámadás áldozatai lettünk-e. Az OSX.PROTON trójai vírus fertőzés esetén csatornát nyit a hackereknek a gépre. Ezzel gyakorlatilag teljesen átadja a gép feletti irányítást, így innentől kezdve már csak a bűnözők fantáziáján múlik, mihez kezdenek a lehetőséggel.

Hogy vírust töltöttünk-e le egy SHA checksummal megállapítható. Ha az érték az alábbiak egyike, akkor sajnos sikerült elkapni a vírust:
SHA1: 0935a43ca90c6c419a49e4f8f1d75e68cd70b274
SHA256: 013623e5e50449bbdf6943549d8224a122aa6c42bd3300a1bd2b743b01ae6793

Szerencsére az eltávolításra is van mód, a Terminálba beadva az alábbi parancsokat máris megszabadulhatunk a trójaitól:
- launchctl unload ~/Library/LaunchAgents/fr.handbrake.activity_agent.plist
- rm -rf ~/Library/RenderFiles/activity_agent.app
- ha a ~/Library/VideoFrameworks/ tartalmazza a proton.zip fájlt, távolítsuk el a mappát

Ha ez kész, a Handbrake programot is törölni kell, hogy írmagja se maradjon.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Az okostelefonok korában, a processzorok és memóriák csatájában, ahol a mobilkijelzők felbontása már az asztali gépekével vetekedik, be-beesik egy olyan készülék amely szembemegy az árral és az egyszerűségre törekszik.
Előrukkolt a Microsoft az új Surface Laptoppal, melyet elsősorban diákoknak készített. A laptop vékony és elegáns, a Macbook Air felkötheti a nadrágját.
Az Amazon által kibocsátott új okoshangszóró, az Echo Look megosztó véleményeket kapott a legújabb Alexa öltözködési tanácsadó funkciójával kapcsolatban. A készülék öltözködési tippeket fog adni.
Az első és igazi 1996-os Tomb Raider-t lelkes fejlesztő átültette a böngészők világába. A legegyszerűbb gépeken is stabil 60 FPS-en fut és ugrál Lara Croft.