Főoldal > Hirek > A Virgin Hyperloop első utasszállítása

t: 129

A Virgin Hyperloop első utasszállításaA Virgin Hyperloop hatalmas fordulatot vett a fejlesztésben. Mi is ez a Virgin Hyperloop? A hyperloop a vasúti tömegközlekedés egy futurisztikus elképzelése, melyben utasszállító kapszulák egy légritkított csőben haladnak, amiket egy lineáris motor hajt meg.

Rengeteg cég kísérletezik ezzel a technikával, de a Virgin vállalat volt az első, aki végre tesztelte is fejlesztését utasokkal. A két résztvevő tesztalany a cég alkalmazottja volt, akik egy 500 méteres szakaszt tettek meg 172km/h-s sebességgel. A kivitelezés még elég gyermekcipőben jár, ahhoz képest, hogy majd szeretnék elérni a hyperlooppal a 1000km/h-s sebességet.

Sara Luchian, a felhasználói élmények igazgatója volt az egyik utas, aki kifejezetten izgalmasnak találta ezt a tesztelést, szellemileg és fizikailag is üdítőnek mondta.

A kísérlethez az utasok, Josh Giegel és Sara Luchian, hétköznapi ruhadarabokat vettek fel, nem pedig szuperhightech repülős, űrhajós ruhákat, ami azt jelenti, hogy szinte teljesen biztonságos volt a tesztelés. Azt nyilatkozták, hogy az út zökkenőmentes volt, nem hasonlítható egy hullámvasúthoz. Egyikük sem érezte magát rosszul az utazás közben.

Sara szerint, hátráltatta őket a gyorsulásban a pálya hossza, illetőleg kialakítása.

Az évek óta fejlesztés alatt álló Virgin Hyperloop koncepció a Tesla alapítójának (Elon Musk) javaslatára épül.

A hyperloop ötletéből valóság lett

A hyperloop ötlete a világ leggyorsabb mágneses levitációs (maglev) vonatain alapszik, ami majd gyorsabbá teszi a vákuumcsövek mentén történő közlekedést. A Maglev vonatsebesség-világrekordja 2015-ben született, amikor egy japán vonat 374 km / h sebességet ért el a Fuji-hegy közelében tett próbaüzemben.

A 2014-ben alapított Virgin Hyperloop 2017-ben kapott beruházást a Virgin Group-tól. Korábban Hyperloop One és Virgin Hyperloop One néven voltak ismeretesek.

El tudnak képzelni egy olyan világot, amelyben nem késnek a vonatok, és a mostani utazási időnk töredéke alatt elérhetjük az úticélunkat? A BBC 2018-as interjújában az akkor a céget elhagyó Virgin Hyperloop One főnöke, Rob Lloyd szerint, a sebesség elméletileg lehetővé teszi az emberek számára, hogy négy perc alatt el tudjanak utazni a Gatwick és a Heathrow repülőtér között, egymástól 45 mérföldre, amely helységek London két szemközti oldalán találhatók.

A Los Angeles-i székhelyű Virgin Hyperloop más országokban is vizsgálja a lehetőségeket, köztük egy hipotetikus 12 perces összeköttetést Dubai és Abu Dhabi között, amely a meglévő tömegközlekedéssel több, mint egy órát vesz igénybe.

Lehetséges problémák a hyperlooppal kapcsolatban

A kritikusok rámutattak, hogy a zökkenőmentes tömegközlekedés a hyperlooppal mégsem annyira elérhető, mint gondoljuk. Felvetették, mekkora problémát jelent az építési engedélyek megszerzése és maga a kivitelezés, melyben óriási csőhálózatok kerülnének kiépítésre.

Ms Luchian elismeri a lehetséges nehézségeket, mondván: "Természetesen rengeteg infrastruktúrát kell kiépíteni, de úgy gondolom, hogy áthidalhatóak a problémák.”

Az interjúban azt is hozzátette, hogy tudja, milyen fontos az infrastruktúra a kormány és a közemberek számára, de, ha mindig ugyan azokkal a módszerekkel próbálkozunk, mindig ugyan abba a problémába fogunk ütközni. Úgy gondolja, forradalmasítani kell a közlekedés ezen részét, melyre a hyperloop nagysebességű kapszulái jó megoldást nyújthatnak.

Hasznos közlekedési alkalmazások, játékok

1000 km/ h sebességgel még nem tudsz közlekedni, de a vonattal utazóknak hasznos lehet a valós idejű vasúti menetrendeket mutató Vonatdroid alkalmazás.

Budapesti látogatóinknak pedig a BKK futár budapesti menetrendek alkalmazást ajánljuk.

Játékos kedvű olvasóinknak a PC-re ingyenesen letölthető repülőgép szimulátort, vagy az örök darabnak számító párizsi utcai autóverseny játékot ajánljuk, mellyel biztonságosan száguldozhatsz.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Az internet elterjedésével a világ számos pozitív, előremutató dolgot kapott, amit kamatoztatni tud, de sajnos ahogyan mindennek, ennek is van árnyoldala. Mi is a Cyberbullying? A cyberbullying (internetes zaklatás) a modern kor legjellemzőbb kiközösítési, fenyegetési formája, ami durvább csúfolódásból, kárörvendésből, rosszabb esetben nem...
A Voyager 2 űrszonda 43 évvel ezelőtt, 1977 Augusztusában hagyta el a földet kutatási célokkal. Azóta folyamatos kapcsolatban áll a NASA földi irányító központjával, azonban idén márciusban ezt megszakították. Az ügynökség azért hagyta egyedül az űrszondát, hogy a Voyager 2 több mint 70 éve kifejlesztett kommunikációs berendezését, a Deep Space...
A Raspberry Pi Alapítvány idén debütált első asztali számítógépükkel, a Raspberry Pi 400-assal. Az eszköz integrált billentyűzettel, 64 bites processzorral, 4GB memóriával, valamint £100 (kb. 40.000 Ft) alatti árral büszkélkedhet. Elsőre kicsit olyan, mintha egyenesen az 1980-as évekből szökött volna, de a látszat csal...
Szeptember 24-én tartotta éves bemutató konferenciáját az Amazon. A világ legnagyobb internetes kereskedője, a bolygó leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a vállalata egy sor új, innovatív terméket mutatott be a héten, melyek közül a legnagyobb figyelmet a két dolog kapta: az új Ring biztonsági kamera, mely gyakorlatilag egy drón...