Főoldal > Hirek > Japán szonda 'bombázza' az aszteroidát

t: 367

Japán szonda 'bombázza' az aszteroidátA japán Hayabusa-2 nevű űrszonda sikeresen detonált egy robbanó töltetet egy aszteroidán a küldetése során. A Ryugu nevű aszteroida felületén történő robbantás a kutatás fontos része volt, így a keletkezett kráterből értékes információkat adó leletek gyűjthetők hamarosan.

Robbantás a Ryugu aszteroidán

Miután korábban már a Hayabusa-2 két roverje sikeresen landolt a Ryugu felületén, most ideje volt az űrszondának is akcióba lendülnie. A szonda 14 kilogrammnyi robbanóanyagot helyezett el egy speciális konténerben az aszteroida felszínén, amely robbanásával egy hozzávetőlegesen 10 méter széles lyukat robbantott. A robbantást korábban a Földön is tesztelték ugyanezzel a robbanó szerkezettel.
Mivel a robbanás következtében az elszabaduló törmelék kárt tehetett volna a szondában, ezért a detonáció előtt biztonságos távolságba vezérelték a Ryugu 800 méterre lévő túloldalára. A gyors eredmény értékelés érdekében viszont még előtte a helyszínen elhelyezett egy DCAM3 nevű kamerát, amely rögzítette a robbanást. Ennek felvételei alapján remélik az űrkutatók, hogy a robbantás sikeresen zajlott.

Fontos kőzetek

Pár héten belül a Hayabusa ó-2 visszatér a kráterhez és begyűjti a kőzetmintákat. A felszín alatti minták elemzése különösen nagy jelentőségű, mivel ezek nem voltak kitéve az űr zord környezeti körülményeinek. Az űrben lévő testek komoly kozmikus sugárzásnak vannak kitéve hosszú időn keresztül, amely befolyásolja a tulajdonságaikat.

Az új minták, mondhatni érintetlenek és 'frissek', hiszen eddig az aszteroida felszínének védelmét élvezték. A kutatók elmondása szerint ezen kőzetek elemzésével sokkal többet tudhatunk meg a Föld és a naprendszerünk bolygóinak kialakulásáról.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Habár az Apple-re gondolván elsősorban nem a játékipar ugrik be az embereknek, mobilos téren a cég igencsak nagy szeletet hasít ki a tortából. Csak az Apple Store-ban helyet kapó több mint 300.000 játék és az azt használó közel 1 milliárd játékos is jól mutatja, hogy az Apple-nek érdemes a játékosokkal foglalkoznia.
Úgy tűnik lassan, de biztosan révbe ér a Google által fejlesztett játék streaming szolgáltatása. A héten újra jelet adott magáról a projekt a San Francisco-ban tartott Game Developers konferencián.
A Microsot azt tervezi, hogy a csoportos beszélgetések maximális létszámát a jelenlegi 25-ről 50-re tornázza fel. A Skype-os csoportos videóhívások 2014-től váltak ingyenessé a desktop alkalmazásban, mielőtt a webes appot, majd az Android, IOS és Windows 10 Mobile rendszereket is elérte volna. Nem sokkal később bejelentették a 25 fős felső határt..
Az USB csatlakozótípus hosszú utat járt be az elmúlt években. Kezdetben egyszerűen egy jobb alternatívaként került bevezetésre a billentyűzetek és egerek csatlakoztatásához, az elavuló ps/2-es port helyett. Azóta már rengeteg mindenre használjuk az USB-t és annak alfajait, jövő évben pedig már érkezik a legújabb típus...