Főoldal > Hirek > Sárkány az űrben: sikeresen dokkkolt a SpaceX Dragon

t: 221

Sárkány az űrben: sikeresen dokkkolt a SpaceX DragonAz SpaceX Dragon névre keresztelt asztronauta kapszulája sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) egy demonstrációs küldetés keretein belül. A Dragon-t a kaliforniai SpaceX vállalat szombaton lőtte az űrbe és a kapszula külső beavatkozás nélkül végezte el a bonyolult manővert.

Veszélyes manőver az űrben

A Dragon csatlakozását 400 km-es magasságban bonyolította le, csakis a saját fedélzeti számítógép rendszerét és szenzorait felhasználva a milliméter pontos navigáláshoz. A manővert a Földről a mérnökök és az űrállomás emberei is folyamatosan szemmel tartották, nehogy valami balul süljön el.

Az űrállomás két tagja, Anne McClain és David Saint-Jacque az űrhajó ablakából tartották szemmel a Dragon-t és bármikor felfüggeszthették, vagy leállíthatták volna a folyamatot. Végül erre nem kellett sort keríteni.

A Dragon az ISS Harmony moduljához csatlakozott, amelyen különleges, új rendszer van telepítve. Ez egy rugós mechanizmussal csökkenti a beérkező erőket, majd kampók segítségével szorosan rögzíti a csatlakoztatott egységet.

Előrelépés az űrtechnológiának

Kritikus volt a végrehajtott teszt, hiszen a Nasa követelményei magasak és ahhoz, hogy jóváhagyásukat megkaphassa a Dragon, ezt az akadályt gond nélkül vennie kellett. A dokkoláshoz a kapszulába egy bábut és 90 kg-nyi felszerelést is tettek. Az eredmények bíztatóak, úgy néz ki, idén nyáron már élesben is használatba állíthatják az új járművet.

Még egy nagy lépés azonban hátra van. Pénteken a Dragon kapszula leválik az űrállomásról és megindul haza a Földre. A SpaceX alapítója, Elon Musk azt mondta, ez a rész aggasztja a legjobban. A tüzes, nagy sebességű beérkezés a légkörbe és a landolás még mindig az egyik legveszélyesebb folyamat.

Űrkutatási hírek mobilon

Ha érdekelnek a Dragon, SpaceX és az űrkutási újdonságai, felfedezései, akkor érdemes letöltened mobilodra a Nasa androidos vagy a Nasa iPhone-os applikációját.Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Nemrég az Oppo telefongyártó a Mobile World Congress eseményén nem egy mobillal, hanem egy ígérettel érkezett. Azt állították, hogy egy olyan készüléket készítenek, amely veszteség nélkül képes 10-szeres optikai nagyítást végrehajtani az új, tripla lencsés megoldásuknak köszönhetően. Úgy tűnik, állták a szavukat.
Nem meglepő, hogy a legújabb 2019-es Samsung S10 készülék iránt igen nagy az érdeklődés, mind a vásárlók, mind a sajtó irányából. Habár csak a jövő héten rántják le hivatalosan a leplet a készülékről és annak pontos tulajdonságairól, a szemfülesek elkaphatnak már némi információt, ami kiszivárgott a Samsung háza tájáról.
Csaknem egy terabyte-nyi méretű adatbázis került az internetre, amiben több mint egy milliárd ellopott felhasználónév és jelszó található. Ezt az adatbázist évekig építgették a hackerek és komoly esély van rá, hogy a cikket olvasó jelszavai is benne lehetnek.
Azt gondolnánk, ha a mesterséges intelligencia és a robotok helyettesítik is az emberiség feladatainak és szakmáinak nagy részét, azért valahol a sorban az utolsók között fog szerepelni a művészet. Hiszen hogyan is lehetne egy program művész? Nos, úgy tűnik ez az elmélet egyre inkább megdőlni látszik...