Főoldal > Hirek > Volocopter: taxi és helikopter egyben

t: 521

Volocopter: taxi és helikopter egybenItt a repülõ taxi? Akár hiszünk benne, hogy a repülõ autók átveszik a közlekedésben a fõszerepet, akár nem, kétkedést nem tûr a tény, hogy a világon mindenki szeret eljátszani a gondolattal. Valahogy mindig is volt valami megfogalmazhatatlanul szuper érzés abban, hogy csak beugrunk a saját repülõ jármûvünkbe és átröppenünk az úticélunkhoz.

18 rotoros repülõ taxi

Az álomhoz most közelebb kerültünk a Volocopter projektnek köszönhetõen, mely talán a repülõ taxi kezdete is lehet. Az idei CES (Consumer Technology Association) expón mutatták be az elsõ repülési teszteket, illetve élõben is felszálltak a jármûvel egy pár percre. A gép valóban mûködik, viszonylag csendes és stabil.

A kétszemélyes Volocopter érdekességei közé tartozik, hogy egy elsõ és egy hátsó rotor helyett, 18 rotorral rendelkezik. Ezek mindegyiket a gép felett szétterpesztõ körgyûrûn foglalnak helyet. Így a helikopternek nincs is szüksége farokrotorra, vagy egyáltalán farokra sem. Olyan mind egy nagyra nõtt drón.

Az ajtó nélküli Volocopterben elég szûkös a hely, tériszonyosoknak biztosan életre szóló sokkot jelent. Igaz, az elektromos Volocopter mindössze fél órát képes a levegõben tölteni, amely alatt körülbelül 30 kilométert képes megtenni legfeljebb. Ezeken az adatokon még érdemes lesz dolgozniuk a tervezõknek.

Biztonságos repülés

A drónszerû gépnél nagyon figyeltek a biztonsági rendszerekre is. Ha egy rotor sérül meg, akkor abból szerencsére van még bõven másik, a rendszer kiegyensúlyozza a gépet.

Az akkumulátorrendszer is több alegységre oszlik, így ha meghibásodik valamelyik, még mindig több tartalék áll rendelkezésre.

A Volocopterm folyamatosan figyeli a GPS adatokat és a magassági értékeket, így mindent megtesz azért, hogy a gép optimálisan mûködjön. Ha mégis beüt a vész, legvégsõ esetben egy ejtõernyõ is bontható, amellyel biztonságosan ereszkedhetnek földre az utasok.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

!

A Microsoft Office 365-ös szoftvercsomaghoz juthatnak hozzá teljesen ingyenesen a magyar közoktatásban résztvevõ diákok. A Nemzeti Fejlesztés Minisztérium Tisztaszoftver programjának köszönhetõen az általános- közép vagy felsõoktatásban résztvevõk mind igénybe vehetik az Office-t, mindössze egy regisztráció és letöltés szükséges hozzá.
A Google több mint egy éve kísérletezik egy új operációs rendszerrel, a Fuchsia-val. A Google által létrehozott és nyílt forráskódú mivolta miatt közösségi fejlesztés által is kibõvülõ Fuchsia egyelõre kevés médiavisszhangot kapott. A fejlesztõk most kiadtak egy dokumentációt, amely által a fejlesztõk saját Pixelbookjaikra tehetik fel a...
Kegyetlen Loapi vírus terjed mostanában, amely nem elégszik meg a szoftver megfertõzésével, tökreteszi magát a hardvert is. Az androidosok jobb lesz, ha nagyon odafigyelnek a biztonságra, különben hamar papírnehezék válhat szeretett készülékükbõl. Teljes nevén a Trojan.AndroidOS.Loapi vírust legkönnyebben akkor kaphatjuk meg, ha nem megbízható...
Az iPhone lassulással kapcsolatban régóta létezik az az összeesküvés elmélet, amely nem csak mobilokra, de számítógépekre és driverprogramjaikra is érvényes, miszerint az új modellek megjelenésével a régiekre kiadott programfrissítések lassítják azok mûködését, hogy a felhasználó úgy érezze, itt az ideje beújítani az éppen kiadott, sokkal gyorsabb