Főoldal > Hirek > Kínai önvezető busz-villamos hibrid

t: 515

Kínai önvezető busz-villamos hibrid



Újabb fejezetet nyitnak a kínaiak az önvezető járművek egyre nagyobbra növő könyvében. Zhuzhou utcáin ugyanis hamarosan egy önvezető busz-villamos keresztezéséből kialakult jármű fogja járni.

Az új önvezető jármű félig villamos félig busz

Az önvezető autók kiváló közlekedési lehetőséget fognak nyújtani a jövőbben, ez egészen valószínű. A nagyvárosokban azonban a tömegközlekedésre is gondolni kell. Egy kínai vállalat ezért előrukkolt egy újfajta önvezető tömegközlekedési eszközzel, amely ránézésre egészen hasonlít a villamosokhoz, viszont nem síneken fut, hanem kerekeken, mint a buszok. Ellenben nem megy akárhová a hibrid önvezető jármű, csak a számára felfestett speciális vonalak mentén közlekedik, szintén a villamoshoz hasonlóan. Ezeket a vonalakat a megannyi szenzor figyeli, amellyel tele van rakva az egész jármű, hogy eligazodhasson az utakon. Így végül is kötetlensége ellenére önvezető kötöttpályás tömegközlekedési eszköznek tekinthető.

Az Autonomous Rail Rapid Transit (ART) nevet kapta a jármű. Kocsijai száma változtatható a vonatokhoz hasonlóan, így hosszabb és rövidebb szerelvények is összeállíthatók tömegnek, napszaknak megfelelően. Minden kocsi 100 utast képes szállítani.

Önvezető tömegközlekedés

A legfontosabb az ART-ban persze, hogy nem kell hozzá semmiféle vezető, önmaga közlekedik az utakon. Habár a tesztkörökön még a biztonság kedvéért ott ült egy ember az önvezető tömegközlekedési jármű vezetőfülkéjében, a jövőben erre sem lesz szükség már, ígérik a fejlesztők.

Meghajtását tekintve teljesen elektromos, 15 mérföldet tud megtenni 10 perces töltéssel. A cél, hogy egy olyan önvezető tömegközlekedési alternatívát hozzanak létre a városokban, amely környezettudatos és gazdaságos is, valamint kielégít minden olyan igényt, amelyet az emberek a tömegközlekedési eszközökkel szemben támasztanak. Az első vonalakat már most építik Zhuzhou városában és 2018-ban remélhetőleg már üzembe is állnak az első önvezető tömegközlekedési járművek.

Budapesti tömegközlekedés

A budapesti tömegközlekedésben egyelőre nincsenek önjáró buszaink, így maradnak a kék hibridek, a villamosok és a HÉV-ek. Szerencsére ezek is jól bemérhetők, mikor jönnek, mikor mennek az androidra és iPhone-ra is elérhető BKK Futár alkalmazással, ami valós időben mutatja a járatokat.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Három napja jelent meg a legújabb Windows 10 Alkotói frissítés és szépen lassan minden Windows 10 operációs rendszerre eljut, amely ismét egy rakás újdonságot hoz a felhasználóknak. Ezek némelyikének örülünk, némelyiknek nem.
A kihatjhatós telefonok fogalma teljesen új értelmet nyer a ZTE Axon M mobilja által, amely most már nem csak pletyka, hanem tény. A különleges felépítésű mobilkészülék két kijelzővel bír, amelyeket egymás mellét hajtva egy nagy kijelzőt kapunk.
A Sony legújabb proejktorát mutatta a napokban, amely az Xperia Touch névre hallgat. Különlegessége, hogy a kivetített felületen a képet érintésekkel vezérelhetjük, ép, mintha egy érintőkijelző lenne ott.
Az Amazon már tíz éve árulja a saját márkájú e-book olvasóit, a Kindle termékeket. Eddig hiányzott a sorból, de most már megérkezett a vízálló változat is belőle, így ezentúl kádban és medencében is olvasgathatjuk kedvenc könyveinket