Főoldal > Hirek > Hajlékony bioelemet találtak fel

t: 357

Hajlékony bioelemet találtak felA belfasti Queens’s Egyetemen egy újfajta, rugalmas elemet fejlesztettek ki, ami forradalmasíthatja az orvosi implantátumokat és azok energiaellátását is egyben.

Bioelem orvosi alkalmazása

Az olyan emberekbe ültetett szerkezetek, mint a szívritmus-szabályozók jelenleg merev, fémelemeket használnak, amelyek kifejezetten kényelmetlenek a használóiknak. Az új, speciális elemek nagyjából háromszor addig bírják mint a hagyományos társaik, ráadásul organikus anyagokból készülnek, amelyek maguktól lebomlanak, így a környezetre sem olyan károsak.

A kutatást vezető Dr. Geetha Srinivasan az egyetem ionikus folyadékokat vizsgáló központjában azt mondta, az elem teljesen tűzbiztos és semmilyen esetben sem ereszt ki magából káros anyagokat. A ‘rugalmas szuperkapacitor’ szerinte a pacemakereseknek nagy előrelépést jelenthet, de a szintén szívbetegekbe ültetett mini defibrillátorok áramellátását is biztosíthatja. Mindkét eszköz két részből áll, az egyiket a szívbe ültetik, a másikat pedig a bőr alá, utóbbi tartalmazza az energiaellátáshoz szükséges akksikat. Ahogyan a páciens mozog, ezek a fény részek folyton zavarják és hátráltatják, ezért is fontos, hogy a szerkezet minél rugalmasabb legyen, mondta a doktornő.

Rugalmas elemek a mindennapokban

Az újfajta technológia persze attól még hogy az orvostudomány fejleszti, nem csak ott hasznosítható. Bárhol, ahol akkumulátort használunk, biztonságosabb alternatíva lehet, mivel semmilyen éghető anyagot nem tartalmaz. Akár a hajlékony mobiltelefonokba vagy rugalmas laptopokba is bele lehet építeni.

'Ha az akkumulátor rugalmas, az egész eszköz lehet hajlékony.' - Mondja Dr Srinivasan. Az elem előállításához olyan természetes anyagokra van szükség, mint amilyen a cellulóz, ellenben a költséges fémekkel és félvezetőkkel, melyeket a mostaniak használnak. Ahhoz, hogy a bioakkumulátorok meghibásodjanak, 270 Celsius fokos forróságra lenne szükség. A kutatók már csak a megfelelő vállalatra várnak, aki felkarolja a projektet és segít nekik a tömeggyártásban és az elterjedésben.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Amikor a Red Camera vállalat bejelentette a Hydrogen okostelefonját, amely holografikus kijelzőt kap, még sokan nem tudták volna elképzelni, hogy is fog ez működni. Most Jim Jannard, a cégvezető többet elárult a Leia céggel való együttműködéséről a cél ér
'Aranyáron' adják az új iPhone 8-at. Három év után az Apple tervezői végre úgy döntöttek, ideje felfrissíteni a szériát és újabb elemeket belevinni az iPhone dizájnjába. És ez a frissítés bizony sokba fog kerülni a vásárlóknak.
Az Angry Birds címeket jegyző fejlesztő cég, a Rovio komoly terveket sző arra, hogy 36 millió dollárral indít a tőzsdepiacon. Ezzel a terveik szerint 2 milliárdos tőzsdei értéket szerezhetnek meg maguknak.
A Western Digital tulajdonában lévő Sandisk útjára bocsátotta a legújabb termékkét az idei IFA expón, és nem kisebb szavakkal jellemezte, mint 'a világ legerősebb microSD kártyája amelyet mobileszközökhöz használhatunk'.