Főoldal > Hirek > Minden Androidos megkapja a kiterjesztett valóságát a Google-tól

t: 1746

Minden Androidos megkapja a kiterjesztett valóságát a Google-tólA Google és az Apple ádáz versenyt vív azért, hogy melyiküknek sikerült több készülékre elhoznia a kiterjesztett valóság funkciót, amely szervesen beépülhet aztán a mindennapjainkba. A filmeken látott jövőkép itt van az ajtóban.

Google ARCore kiterjesztett valóság

Ha a Google tud valamit, akkor az az, hogy hogyan vigye el a lehető legtöbb embernek a technológiai újításokat. A keresőóriás hét terméke több milliárd felhasználóval bír, beleértve a Google Maps-et, Gmailt és persze a világ legismertebb internetes keresőjét is.

Hogy szert tegyenek még pár millió felhasználóra, a kiterjesztett valóságot kínálják tálcán nekünk. Bejelentették az ARCore-t, amely egy olyan szofvercsomag, amellyel a fejlesztők kiterjesztett valóság applikációkat hozhatnak létre androidos mobil eszközökre.

A kiterjesztett valóság fogalma körülbelül azt jelenti, hogy a valóságot mutató élő képen valós időben tűnnek fel meg olyan animációk, szövegek, amelyek a környezetükhöz alkalmazkodva, arra reagálva, akár abból információt merítve jelennek meg. Ilyen volt például a hamar kidurrant, ám annál nagyobbra fújt Pokémon GO appja is, vagy az androidra és IOS-re kiadott Snapchat élő filterei, amik azonnal követik a felismert arcot.

Apple ARKit vetélytársa

Az Apple hasonló elgondolású és rendkívül hasonló nevű fejlesztőcsomagja az ARKit, amelyet az iPhone-os fejlesztők használhatnak fel. Ezzel száll szembe most az ARCore, amelyet egyelőre csak a Google saját telefonján lehet hasznosítani, amelyen a legjújabb, Oreo android operációs rendszer fut. A közeljövőben a Google Huawei, LG és Asus telefonokat is beveszi a tutiba.

A Google már korábban kacérkodott a kiterjesztett valósággal, a Tango Project 2013-ban lett bejelentve, nagy hangsúlyt fektetett a szenzoros megfigyelésekre és adatfeldolgozásokra. Úgy tűnik ez a projekt szépen lassan el fog tűnni és sokkal nagyobb hangsúlyt és energiát tesznek inkább az ARCore fejlesztésébe.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Az Apple egyre nagyobb hangsúlyt kíván tenni arra, hogy minél fontosabbá váljon ne csak a zsebünkben lapuló iPhone-nal, vagy a karunkon hordott Apple Watch okosórákkal, de a nappalinkban helyet kapó Apple TV-vel is.
A legújabb, kerek 60-as verziószámot kapó Google Chrome böngésző frissítés is megérkezett hozzánk, elhozva pár érdekes újdonságot és több optimalizációs javítást is.
Az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb internetes böngésző a Firefox jelentős átalakításán dolgozik a Mozilla fejlesztőgárdája. Habár a hivatalos kiadás még mindig hónapokra van, de a Firefox 57-es verzióját már ma ki lehet próbálni.
A Microsoft hivatalos bejelentése alapján egy újfajta típusú Windows 10-et adnak ki amely kifejezetten a magasabb szintű felhasználókat célozza meg. Habár a pletykák már júniusban megjósolták ezt, a megerősítést csak e héten kaphattuk meg.