Főoldal > Hirek > Mire jó a harmadik hüvelykujj?

t: 474

Mire jó a harmadik hüvelykujj?Dani Clode, a londoni Királyi Művészeti Főiskola (RCA) végzős diákja, és a legújabb alkotása az úgynevezett The Third Thumb, azaz A harmadik hüvelykujj: egy 3D-s nyomtatott protézis, amely pontosan azt takarja, amit a neve sugall.

'A protézis szó eredetileg azt jelenteti, hogy 'hozzáadni, viselni', tehát nem azt jelenti, hogy megjavítani vagy helyettesíteni, sokkal inkább azt, hogy lehetőséget adjon kiterjeszteni a képességeinket' - mondta Clode. 'A harmadik hüvelykujjat is ez az elgondolás ihlette, a szó eredete adott inspirációt, feltárva az emberi fejlődés lehetőségeit, és arra törekedve, hogy a protézist a test kiterjesztéseként lehessen hasznosítani.'

A végeredmény egy tökéletesen felesleges találmány, ami rendkívül jópofa.

Összetett irányítás

A hüvelykujj pántja a kéz oldalára, az eredeti hüvelykujjal átellenesen kerül rögzítésre. Ez összeköttetésben áll egy karkötővel, amely a mozgatáshoz szükséges vezetékeket és szervómotorokat tartalmazza. A viselő az ujjat a lábára erősített nyomásérzékelőkkel képes irányítani. Ez a fajta vezérlés nyilvánvalóan némi megszokási időt igényel. Ha a használó az egyik lábával lenyomva tartja, a hüvelykujj szorító mozgást végez. Ezeket az utasításokat a csuklóegységnek Bluetooth-on keresztül továbbítja.

Egy kicsit bonyolultnak hangzik elsőre, de Clode azt mondja, hogy az emberek gyorsan képesek alkalmazkodni. Ez nem bonyolultabb, mint mondjuk egy kocsit vezetni, és közben egyszerre működtetni a féket és a gázpedált.

Egyelőre prototípus fázisban tart a hüvelykujjak fejlesztése, de az alkotójuk szerint ez egészen átformálhatja a protézisekről kialakított elképzelésünket. Sokkal inkább gondolkodhatunk abban, hogy ezek az eszközök nem egy elvesztett képesség helyettesítésre, hanem újabbak elnyerésére alkalmasak.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

Az egyik legnépszerűbb zenés streamer alkalmazás, a Spotify egy új, vezetőbarát módot tesztel éppen. Egyelőre csak keveseknek adatott meg a lehetőség a kipróbálásra, de ha a tesztkör véget ért, mindenkinek elérhetővé válik a funkció.
A Google Earth egy komolyabb ráncfelvarráson esett át még az idei év elején, így most már böngészőbarát és infókártyákat is tartalmaz a 3D-s földgömb alkalmazás. Legújabb frissítése után pedig a természetkedvelőknek kínál csemegét.
Folyton folyvást a minket körülölelő hatalmas űrt fürkésszük és igyekszünk minél többet megtudni erről a felfoghatatlanul hatalmas világról. Most okosabbak lettünk, a Szaturnusz egyik holdján ugyanis szerves anyagokra bukkantak a tudósok.
Nyár van és tikkasztó a hőség - megvéd az okospóló. A kánikula nem csak nálunk nyomasztó, de Japánban is, ahol a hőség nem kímél sem embert, sem állatot. Erre találták ki a szigetországiak az okospólót, amelyet szívesen hordanak a jószágok.