Főoldal > Hirek > Miért nem isznak és drogoznák már az izlandi kamaszok?

t: 951

Miért nem isznak és drogoznák már az izlandi kamaszok?Drasztikusan csökkent az utóbbi két évtizedben az izlandi fiatalok dohányzási, alkohol és drogfogyasztási rátája. Ezen mutatóik mindig is Európa legjobbjai közé helyezték őket, legújabb kimutatásaik alapján viszont mindenkit leköröztek ebben a témában.

Problémás izlandi kamaszok

Jó húsz évvel ezelőtt sokkal rosszabb volt az izlandi kamaszok helyzete. Az 1998-ban végzett felmérések szerint a megkérdezettek csaknem fele havonta ivott alkoholt. Ez a szám a tizedére csökkent 2016-ra. A droghasználat is szépen csökkent, 17-ról 7 százalékra zsugorodott a marihuánafogyasztás. Hogy mi okozta ezt a kedvező változást? Talán a fiatalon elkezdett, megfelelő tájékoztatás és ismertetőanyagok? A helyes iskolai és otthoni nevelés? Nos, meglehet hogy ezek is hozzájárultak az eredményekhez, de a legfontosabb egy speciális országos program, amelyet sokan radikálisnak tartottak, mégis bevált.

Drog, alkohol és cigaretta helyett

1992-ben, Denverben indult el az a kutatás, amelynek az volt a lényege, hogy a droghasználó fiatalokat, akik problémájuk ellenére nem fordultak semmilyen segítségért, összegyűjtsék és egy ajánlatot tegyenek nekik. Ez az ajánlat egyszerű volt: mondják meg, mivel foglalkoznának szívesen és ők megadnak hozzá minden lehetőséget. Tánc, zene, harcművészet vagy képzőművészet? Mindegy. A lényeg, hogy a fiatalok egy sokkal jobb alternatívát találhassanak a drog helyett.

Izlandi módi

Az izlandiak lecsaptak az ötletre és megvalósították országos szinten. Persze sok más, radikálisnak vélt törvényt, szabályozást és egyéb intézkedést is hoztak. Például megemelték az alkohol és dohányfogyasztás korhatárát, iskolai felvilágosító előadásokat szerveztek, de még kijárási tilalmat is bevezettek a fiataloknak. Emellett viszont sok-sok szabadidős lehetőséget támogattak nagy összegekkel, hogy legyen hová fordulni az unatkozó fiataloknak a drogok helyett. A dolog olyan jól működött, hogy azóta más országok is nekiálltak lemásolni a módszerüket.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

A Facebook néhány tippel próbál útmutatást adni a nála hirdető cégeknek. Mivel elég sok adat áll rendelkezésre náluk a felhasználóik viselkedéséről így érdemi elemzéseket végezhetnek amikkel hatkényabbá tehetők a hirdetések is. Miért jó célpontok ők?
Valentin-nappal kapcsolatban eléggé megoszlanak a vélemények, van aki szereti és van aki nagyon utálja. A Valentin-nap ellenzők már odáig is elmentek, hogy anti-valentin napokat is szoktak szervezni. A legtöbb kritika amiatt szokta érni a Valentin-napot,
A Microsoft bejelentette, hogy megvásárolta a torontói székhelyű Maluuba startup céget, amely egy mély tanulásos algoritmusú mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozott. Ezzel az új technológiával komoly vetélytársa lehet a Google és Facebook ..
Esélyes, hogy a következő, Samsung által kiadott legkívánatosabb és legérdekesebb telefonok egyáltalán nem is az új Galaxy készülékek lesznek. Komoly pletykák terjengenek arról, hogy még idén hajlékony kijelzőjű mobilokkal rukkolhatnak elő.