Főoldal > Hirek > A játékos mesterséges intelligencia

t: 1942

A játékos mesterséges intelligencia

A Google tudósai kifejlesztettek egy különleges mesterséges intelligenciát, tesztelés képpen pedig rászabadították a 80-as, 90-es évek Atari játékaira, hadd ’szórakozza’ ki magát. Az eredmény pedig csupa tökéletesen végigvitt játék.

A londoni székhelyű Deep Q-network (DQN) DeepMind nevű mesterséges intelligenciája, - amit a Google tavaly vásárolt fel -, képes Atari játékokat játszani a tanuló képességének köszönhetően. Ehhez nem használ fel mást, mint a képernyő pixel-információit, valamint a végigjátszásokkal elért pont értékeket.

A program természetesen nem tudja előre a játékok szabályait, egyszerűen, csak „ráeresztették”, mint ahogyan tették ezt anno a videojáték lázban égő tizenévesekkel is. Egyetlen információként annyit kapott, hogy cél a minél magasabb pontszám elérése, és a tanulás, hogy aztán a nyert tapasztalatokat a következő játékoknál felhasználhassa. Az későbbi elemzések során a mesterséges intelligencia működéséről kiderült, hogy több helyen hasonlít az emberi gondolkodásra és tanulásra is.

A DQN algoritmusát 49 játékon tesztelték. Ezek közül 29-ben jobb eredmény ért el, mint az emberi játékosok 75%-a. Ez a "mesterséges" intelligenciától igazán kiemelkedő teljesítménynek számít, főleg a játékok sokszínűsége miatt, hiszen volt oldalnézetes lövöldözős, verekedős és autós játék is a palettán. Ezekről pedig ugye korábban az algoritmus még csak nem is tudott.

„Összességében a munkánk megmutatja a technológiában rejlő lehetőségeket és potenciált. A gépi tanulási technológiák különféle inspirációs metódusokkal olyan entitásokat hozhatnak létre, amelyek nem csak a tanulásra, de az adott terület professzionális szinten való űzésére is képesekké válhatnak.” – nyilatkozták a készítők.


| Többi

Hozzászólások

vissza a hirekhez | vissza címoldalra

A világ egyik vezető online kereskedő portálja megvalósította a régóta várt drónos csomagküldést. Az Amazon is bejelentette már korábban, hogy drónnal fogják szállítani a csomagot de nekik ezt nem sikerült megvalósítani.
A Google hétfőn jelentette be az új, gyerekbarát YouTube alkalmazását, amely elsődlegesnek tartja a fiatalság biztonságát és védelmét a videó megosztón megtalálható tartalmakkal kapcsolatosan. Az applikáció a YouTube Kids nevet kapta a fejlesztőktől...
Azt már biztosan észrevették a legtöbben, hogy mostanában már minden az interneten keresztül kommunikál. Először csak a számítógépek, aztán már a telefonok, az autók, a hűtőgépek, a tévék, rádiók, de most már a bárányok is.
Elérkezett az idő, hogy az internet ős öreg, lassan 16 éves alapszabályai felfrissüljenek, és egy igazán nagy változáson menjenek át. A HTTP protokoll 2-es verziójáról beszélünk. Ezzel új korszak nyílhat az internet világában...